Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Články akceStalo seStalo se 2023

23. ročník výstupu na Blaník 22. – 24. 9.2023

23. ročník výstupu na Velký Blaník se konal 22.-24.září a zúčastnilo se krásných 23 zdatných tváří.

Pod vlajkou Spolku přátel Ferdinanda Čenského (SPFČ) se objevily například vlajky TAKu z tras 1, 18, 10 , 12 a 13.

Vyrazili jsme tentokrát z Mladé Vožice s noclehem na faře a Svatojakubskou cestou přes Šelmberk dorazili první den putování na vyníkající řízečky do Kamberka. Potom svižně přes Malý Blaník a po zastávce zde u rekonstruované kaple jsme zamířili přes pole, louky se zastávkou u ohýnku do Louňovic pod Blaníkem.

Zde jsme potkávali již notně unavené účastníky mohutných svatováclavských slavností a nálada stoupala úměrně natěšenosti na dobré jídlo, pití a hlavně slíbený nocleh v místní škole.

Paní ředitelka byla velmi vytížena organizací slavností v místě a proto jsme se klíčů a ubytování dočkali po důstojně strávených chvílích v místní hospodě, obcházením stánků, ochutnávkami dobrot a někdo i jízdou el.autíčky u komediantů.

Večer někteří využili k horizontální regeneraci a někteří křepčili s místními účastníky slavností za doprovodu dovezené kapely z Českých Budějovic.

V neděli ráno nás vyzvedla sympatická paní ředitleka ze spacáků a poslala s předchozí malou přednáškou o úspěších a fungování místní základní školy a školky dále do stopy.

Nedělní dopoledne bylo prosluněno stejně jako dny před tím a dobytí vrchu Velkého Blaníku bylo krásnou odměnou.

Dále jsme již došli známými cestami s několika nečekanými odbočkami (kůrovec a kácení pozměnilo podobu lesa) do Kondrace.

Zde tradiční vydatný oběd byl důstojnou před-tečkou víkendového putování.

Z původního množství účastníků se postupně odlupovali slupky návratů a tak na cílovou závěrečnou etapu z Kondrace do Vlašimi zbylo menší družstvo.

O to krásnější byl závěr při hledání poslední hospody na důstojné zapití – podařilo se najít pivovar Na Vývoji. Zde jsme vysvětlili neochotné obsluze, že se podobáme ztracenému vojsku Sv.Václava a tak jsme odpolední inventuru v podniku posunuli asi o hodinu.

Světe div se  – letos jsme volili bezpečnou cestu a TAK zranění nebyla a těším se i s ostatními na příští 24.ročník

Vláďa Švejda – T 10