Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Články Stezka

62. Stezka – Informace

Demarkační Stezka (25. – 28. září 2020)

Stezka se nedá vyprávět, Stezka se musí zažít!

  • Zakončení NEBUDE
  • Odjezd vlaku NEBUDE
  • Stezku pořádá Trasa Dvacet
  • Tabu noclehy…

út 8. září 2020
Drahá TAKová veřejnosti,
v neděli jsme absolvovali nelehkou debatu o letošní Stezce, jejíž výsledky jsme včera předložili na schůzi TAKu a nyní je předkládáme všem ostatním.
S těžkým srdcem jsme se rozhodli letos zrušit zakončení Stezky. Na včerejší schůzi jsme se shodli, že Stezku nerušíme úplně a bude moc fajn, když si každá trasa udělá Stezku, jak si ji naplánovala, ale zakončení za stávající situace se nám zdá nezodpovědné. Dokonce, jak jsme se dozvěděli, má takový postup v TAKové historii svůj precedens – 12. Stezka zásahem moci bolševické prý probíhala podobně.
Co to znamená prakticky:

  • Stezka 2020 proběhne bez zakončení, ale doufáme, že zamluvené noclehy využijete a uděláte si trasovou Stezku třeba s nějakým ustředněním 2-3 tras.
  • Trasám doporučujeme zvážit, kam se budou ubírat jejich kroky z posledního noclehu a odkud se budou ze Stezky vracet a nahlásit se místním dopravcům jako skupina, aby si zajistily posílení spojů, nebo si domluvit vlastní, třeba soukromou dopravu.
  • Věříme, že Stezka v navržené podobě proběhne, proto prosíme, udržujte aktuální i tabulku TABU noclehů – případné změny zapisujte.
  • Plánujeme vydat odznak, který ovšem nestihneme distribuovat před Stezkou (původně plánovaný vizuál si chceme schovat na „Stezku se vším všudy“). Včera jsme byli ujištěni, že o odznak bude zájem a předávka může proběhnout později, ještě se domluvíme jak. 
  • Již zaplacené zápisné i vlakovné na Stezku budeme trasám vracet snížené o náklady na odznak. 
  • Prosíme tedy vedoucí tras, aby na Velké radě příští pondělí ohlásili, zda platí počet přihlášených a budou chtít tolik odznaků. 
  • Kdo ještě nezaplatil zápisné, neplaťte, zahrneme do vyúčtování trasám a vyřídíte se to mezi sebou. 

Proč jsme se tak rozhodli: 
Nejde ani tak o odpovědnost právní, ale spíš tu vnitřní. Podle stávajících nařízení sice zakončení zatím formálně nestojí nic v cestě, ale to, že se na jednom fleku sejde 500 lidí (z toho většina v rizikové skupině), kteří mají potřebu se objímat, tancovat, zpívat, posílat si lahve, se nám zdá jako slušná „rozbuška“. Jasně, nemusí se stát vůbec nic, ale pravděpodobnost, že to tam v tomhle počtu někdo nevědomky přinese, nám nepřijde dost malá na to, abychom to hodili za hlavu. Roušky ve vlaku by musely být už teď a domníváme se, že nařízení budou přituhovat. Pak by Stezka nedávala smysl už ani formálně. Rozhodně pro nás není přijatelná varianta zakončení zarouškovaného a s rozestupy, to by zcela popřelo smysl Zakončení a to, proč to máme rádi. A ani se nechceme stát těmi, kdo by něco takového hlídali a vyžadovali.
Shodli jsme se, že riziko nákazy jako organizátoři nést nechceme. Bez ohledu na všechna prohlášení o „na vlastní nebezpečí“ a názory, jestli je dění kolem Covidu jen zbytečná hysterie nebo to odpovídá vážnosti situace. Posoudit to neumíme nikdo, nezbývá nám než se k něčemu přiklonit. A protože si myslíme, že jsme spíš na začátku problému, rozhodli jsme se přiklonit k opatrnosti. Takto jsme to předložili včerejší schůzi TAKu, které také děkujeme za věcný a vstřícný přístup.

Zakončení máme připravené a vymyšlené a budeme se ucházet o pořadatelství příští Stezky na podzim 2021.

Letošní Stezku z kalendáře rozhodně neškrtejte, užijte si putování podzimní krajinou a těšíme se, že se potkáme buď v průběhu Stezky nebo jindy, jinde. Mějte se fajn a dávejte na sebe pozor.

Za organizátory Trasy 20
Káča Režná a Veronika Jiravová 

Navázal bych: 
–- zvláštní vlak Mirošov – Praha jsem včera dle dohody odřekl. 
A teď se trochu obávám, že pokud všichni vyrazíme na trasy dle původních plánů, nemusí běžné spoje to množství lidí cestujících zpět pojmout. Dohodl jsem se s kamarádem z GŘ ČD, že pokud budeme mít informace o plánovaném využití určitých spojů většími skupinami, dám mu vědět a ČD třeba zkusí něco vymyslet. 
Pokud budete vědět s předstihem odkud, kdy a v kolika lidech se budete vracet, je určitě dobré podat žádost o skupinovou přepravu (i když z hlediska ceny to není pro některé kategorie cestujících výhodné). Současně bych zkusil obsazení spojů poněkud koordinovat a případně zkusil zajistit posily (to zatím nemohu slíbit, ale zkusím), či doporučit jiný čas odjezdu…
Mezi Mirošovem a Rokycany jezdí v den pracovního klidu jedna Regionova jednou za 2 hodiny. 
Proto bych Vás požádal, abyste hned jak budete mít plán odkud, kdy a v kolika lidech se budete vracet, mi toto napsali. 
Zdeněk mourecek(at)vukv.cz


st 19. 8. 2020
Milí Stezkaři, konečně spouštíme II. přihlašování na Stezku. Průběžně budeme upřesňovat program zakončení, organizační pokyny i jízdní řád vlaku. 
62. Demarkační Stezka 2020 Celé zakončení bude laděno do roku 1945 – konce války. Vstupem do areálu zakončení se se ocitnete v jiné době. Vaším úkolem bude, posunout demarkační linii. Zda to bude na stranu Ruska či Ameriky, to už bude jen a jen na vás. 

  • Termín: (24.) 25. 9 – 28. 9. 2020 
  • Tabu noclehy: on-line přehled…
  • Zakončení: Lesní divadlo Hrádek u Rokycan 
    • mapa…
    • zahájení zakončení ve 14:00 hodin
    • areál včetně občerstvení otevíráme již ve 12:00 hodin
    • soutěž myší a králů (oba by měli být pohybliví) 
    • trasová soutěž – spíše intelektuální, zadání očekávejte na Velké Radě TAKu 14. 9. 2020 
    • 16:30 – 17:00 přesun k vlaku 
  • V ceně stezkovného se letos můžete těšit na:
    • tradiční odznak 
    • poukázku na jídlo v hodnotě 50 Kč 
    • dárek v hodnotě 30 Kč 
  • Stezkovné a cena vlaku:
    • ceny do 7. 9. 2020 – řádný termín / storno 0 Kč
      • TAK stezkovné 170 Kč 
      • neTAK stezkovné 240 Kč 
      • vlak všichni 69 Kč 
    • ceny do 14. 9. 2020 – s přirážkou 70 Kč / storno 70 Kč
      • TAK stezkovné 240 Kč 
      • neTAK stezkovné 310 Kč 
      • vlak všichni 69 Kč (bez přirážky) 
    • ceny od 14. 9. do 24. 9. 2020 – s přirážkou 70 Kč /storno v plné výši

Hlaste se u zástupců a šéfů svých Tras a ti za vás podají trasovou přihlášku a odešlou peníze. 
Prosím, neplaťte na TAKový účet jednotlivě! 
Děkujeme tímto Ivanovi Šimůnkovi za koordinaci trasových přihlášek na webu a propojení s bankou.Každý se účastní 62. 

Stezky na vlastní nebezpečí a zavazuje se, že bude dodržovat pokyny organizátorů. 
Pro cestu vlakem platí bezpečnostní předpisy na železnici nejen ve vlaku, ale i na zastávkách. 

Vlak zajišťuje i letos Zdeněk Moureček Nádraží je od Lesního divadla vzdáleno cca 2 km – mapa… 
Pojedeme s ČD jako loni. 
Těšit se můžete na “taneční vůz”, kde se bude čepovat i pivo.
Odjezd z Mirošova cca v 17:55 (Praha Hl.n cca 20:35) – ještě bude upřesněno. 
Trasa vlaku: Mirošov, Rokycany, Zdice, Beroun, Praha Smíchov, Praha Hl.n. Návrh jízdního řádu….
Důležité poznámky k jízdnímu řádu:
vlak končí jízdu pro přepravu cestujících v žst. Praha hl.n., v úseku Praha h.n. – Praha jih pouze přeprava prázdné soupravy (v žst. Praha Vršovice – průjezd, žst Praha jih neumožňuje výstup), 
vlak staví ve stanicích, ve kterých je ve sloupci 6 uveden čas pobytu, v jiných stanicích jsou uvedeny časy průjezdu (bez zastavení). Ve výhybně Prokopské údolí není možný výstup cestujících,
přejete-li si vystoupit na jiné zastávce, než je uvedeno, napište nám obratem: veronika20(at)centrum.cz Bude-li to možné, zastavíme i u vás. 
Úsek Mirošov Rokycany zdarma 

Zkuste letos nechat auta doma, na vlak je to ze zakončení jenom kousek a cena vlaku je příznivá. 

Letos si vzhledem měnícím se podmínkám vyhrazujeme právo aktuálně měnit podmínky akce a v krajním případě ji i přesunout / zrušit. Vše samozřejmě po dohodě s Radou TAKu, se kterou jsme v kontaktu. 
Pokud jste dočetli až sem a potřebujete se ještě na něco zeptat, napište na: veronika20(atcentrum.cz. 

O Rokycanech
Rokycany jsou známé jako město ležící na tzv. demarkační linii, která na konci druhé světové války oddělovala území osvobozené a kontrolované Americkou a Rudou armádou. Dne 7.5.1945 vstoupily do města první americké obrněné transportéry. 9. května zde byl zatčen prchající německý pohlavár K. H. Frank a téhož dne vstoupily do rokycanského předměstí Borek i první průzkumné obrněné jednotky Rudé armády. Lze tedy konstatovat, že 9.5.1945 došlo k prvnímu setkání armád protifašistické koalice – Rudé a americké armády v Československu. Toto setkání připomíná památník postavený v roce 1996 na demarkační linii mezi Borkem a Rokycany a také Vojenské muzeum na demarkační linii v Rokycanech.

Jménem všech pořadatelů z 20. trasy zdraví a těší se na vás Veronika Jiravová. 


po 16. 3. 2020
Milí Stezkaři,
velmi nás to mrzí, ale vzhledem k současné situaci a nejasnosti ohledně dalšího vývoje a omezení, jsme se po dohodě s Radou TAK rozhodli přesunout Stezku na září. I my jsme se velmi těšili. Věříme, že naše rozhodnutí pochopíte a společně si užijeme Stezku na konci září.
Všichni si přejeme, aby již v květnu bylo možno cestovat a sdružovat se a mohli jsme si místo velké Stezky udělat třeba trasové nebo jiné akce a užít si společně jaro. Myslíme si, že i obce a pohostinství naši návštěvu do krajů uvítají, pokud to již situace dovolí.
Nový termín Stezky nám vychází na pátek 25. 9. – pondělí 28. 9., kdy by mělo být i zakončení. Místo zakončení zůstává. I cena by měla zůstat stejná, pokud nám cenu potvrdí dopravci. Průběžně vás budeme informovat.
Pořadatelský tým Dvacítky


pá 7. 2. 2020
Milí Stezkaři, přinášíme první informace ke Stezce. 
Průběžně budeme upřesňovat program zakončení, organizační pokyny i jízdní řád vlaku.
Celé zakončení bude laděno do roku 1945 – konce války. Vstupem do areálu zakončení se ocitnete v jiné době. Vaším úkolem bude, posunout demarkační linii. Zda to bude na stranu Ruska či Ameriky, to už bude jen a jen na vás.
Zakončení – Lesní divadlo Hrádek u Rokycan bude zahájeno v 14:00 hodin. Areál včetně občerstvení otevíráme již ve 12:00 hodin. 
Soutěž myší a králů – oba by měli být pohybliví fyzicky, trasová soutěž – oba by měli být pohybliví spíše intelektuálně. Zadání očekávejte na Velké Radě TAKu 20. 4. 2020.
Přesun k vlaku bude v čase 16:30 – 17:00 hodin.
Stezkovné – v ceně stezkovného se letos můžete těšit na tradiční odznak, poukázku na jídlo v hodnotě 50 Kč a dárek v hodnotě 30 Kč. Ceny do 20. 3. 2020 – řádný termín, storno 0 Kč, TAK 170 Kč, neTAK 240 Kč, vlak všichni 69 Kč.
Ceny do 20. 4. 2020 – s přirážkou 70 Kč, storno 70 Kč, TAK 240 Kč, neTAK 310 Kč, vlak všichni 69 Kč (bez přirážky).
Ceny od 20. 4. do 10. 5. 2020 – s přirážkou 70 Kč, storno v plné výši.
Hlaste se u zástupců a šéfů svých Tras a ti za vás podají trasovou přihlášku a odešlou peníze. Prosím neplaťte na TAKový účet jednotlivě!
Každý se účastní 62. Stezky na vlastní nebezpečí a zavazuje se, že bude dodržovat pokyny organizátorů. Pro cestu vlakem platí bezpečnostní předpisy na železnici nejen ve vlaku, ale i na zastávkách.
Děkujeme tímto Ivanovi Šimůnkovi za koordinaci trasových přihlášek na webu a propojení s bankou.
Vlak zajišťuje i letos Zdeněk Moureček. Nádraží je od Lesního divadla vzdáleno cca 1,5 km. Pojedeme s ČD jako loni. Těšit se můžete na “taneční vůz”, kde se bude čepovat i pivo. Odjezd z Mirošova cca v 17:50 (Praha cca 20:00) – ještě bude upřesněno. Trasa vlaku: Mirošov, Rokycany, Zdice, Beroun, Praha Smíchov, Praha Hl.n. Přejete-li si vystoupit na jiné zastávce, než je uvedeno, napište nám – veronika20(at)centrum.cz . Bude-li to možné, zastavíme i u vás. Úsek Mirošov – Rokycany je zdarma. Zkuste letos nechat auta doma, na vlak je to ze zakončení jenom kousek a cena vlaku je příznivá.

O Rokycanech: 
Rokycany jsou známé jako město ležící na tzv. demarkační linii, která na konci druhé světové války oddělovala území osvobozené a kontrolované Americkou a Rudou armádou. Dne 7.5.1945 vstoupily do města první americké obrněné transportéry. 9. května zde byl zatčen prchající německý pohlavár K. H. Frank a téhož dne vstoupily do rokycanského předměstí Borek i první průzkumné obrněné jednotky Rudé armády. Lze tedy konstatovat, že 9.5.1945 došlo k prvnímu setkání armád protifašistické koalice – Rudé a americké armády v Československu. Toto setkání připomíná památník postavený v roce 1996 na demarkační linii mezi Borkem a Rokycany a také Vojenské muzeum na demarkační linii v Rokycanech. 
Jménem všech pořadatelů z 20. trasy zdraví a těší se na vás Veronika Jiravová