Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Poradníky

Poradník 2022-09

MOTTO

[Murphyho zákon] Principiální triáda daňových změn:
1. Snížení daňových sazeb je možné vždy, pokud se současně zvýší daňový základ.
2. Zvýšení daňových sazeb je možné po volbách.
3. Je možné současně zvýšit daňovou sazbu i základ daně, pokud to lze svést na předchozí vládu.


ZPRÁVY Z RADY

Rada zve na členskou schůzi TAK, která bude v pondělí 5. září 2022 od 18 hodin, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna č. 1.

 Rada vyzývá zájemce o organizaci podzimní 65. Stezky 2023, hlasovat o pořadateli by se mělo v říjnu! Návrhy zasílejte na emailovou adresu Rady.

Vzhledem k inflaci a zdražování všeho i vzhledem k vyšším trasovým vratkám z 63. Stezky se Rada spolu s pořadatelem 64. Stezky rozhodla, že zisk z této Stezky ponechá v TAKové pokladně. Kvůli nejistému vývoji cen chceme vytvořit finanční polštář, kterým budeme moct pokrýt případné neúnosné zdražování některých akcí oproti tomu, jak jsme je naplánovali v rozpočtu schváleném v únoru valnou hromadou.

Rada se sejde 19. září U Vlčáka.


STANE SE

16. – 18. 9. 2022 budou 44. Lesní hry – Hry bez hranic. Realizační tým ve složení Roman Hysek, Veronika Hysková, Jitka Černovská, Jiří Černovský a Jana Vorlová pilně pracují na rozvrhu celého víkendu. Přihlášení jedinci budou včas informováni o výši příspěvku i způsobu přemístění do bezhraničního prostoru her. Do uzávěrky se přihlásilo 27 borců. Informace o LH jsou na webu TAKu. Náhradníci se mohou hlásit Cheefovi nebo JaVor.

  Výstup na Velký Blaník se bude konat v termínu 7. – 9 . 10. 2022. Propozice dostanou tradiční účastníci. Pořádá Vláďa Švejda 10.

Zakončení cyklosezony bude v Klubu lávka Chocerady 15. – 16. 10. 2022. Máme tam zadáno pouze 35 míst, napište tedy co nejdříve, zda se chcete zúčastnit. Závazně bude přihlášen ten, kdo po bližších informacích a po naši výzvě pošle peníze na náš účet. Monika a Karel Moravcovi 16.

Rezervujte si termín pro 45. Spanilou jízdu 3. – 5. února 2023.


INFORMACE

Stezka a půl letos na podzim nemá pořadatele, tedy nebude. Hledá se pořadatel pro jarní termín.

V září a říjnu 2022 budou probíhat „malé“ Stezky. Prosím trasovní psavce o krátký příspěvek o akci do podzimních Poradníků. Jana Vorlová 14.

Námět na výlety s dětmi a zejména vnoučaty posílá Pepa Beran 12. Čerstvý zážitek z jedné takové toulky tří generací, která by mohla být inspirací pro ostatní spřízněné duše pro prázdninové použití, takže to bude k dispozici až zase za rok. Dobrá investice »


STALO SE

Připomenutí červnových akcí:
** Tykolka byla 10. – 12. 6. v Jesenici u Rakovníka.
** Noční cesta s láhví oblíbeného nápoje 17. 6.
** Vítání léta se 21. června povedlo. Až na ty lavičky!
** 24. – 26. června byly v Soběslavi Pantakovky. Přihlášeno bylo přes 120 lidí.
* Poslední červnové úterý bylo velmi vydařené mezitrasové soirée u Ireny Koutské 14. Pršet začalo až po desáté hodině, kdy už se stejně nemohlo hrát.

Na Plešivci, foto Blanka Chvojová 2022

O den později, tedy 14. července, byl tradiční potlach u Patnáctkové mohyly na Plešivci za účasti hostů z Tras 2, 4, 8, 13, 14 a 16, i letos velmi vydařil. Bylo nás tentokrát 15, kteří jsme se nezalekli nepříznivé předpovědi počasí a vystoupali na vrchol kopce a dále Podvečer byl slunečný, potom jsme pod deštníky u ohně přečkali asi tři dešťové přeháňky, při šampaňském pozorovali nádherný západ slunce a po desáté, když definitivně přestalo pršet, došlo i na kytary. Taková průtrž mračen, jaká se ten večer přehnala nad Prahou, nás naštěstí nepostihla. Oheň plápolal, mezi stromy se objevil obrovský měsíc, prostě těžká romantika. Díky Frankovi za organizaci a všem za milou společnost. Blanka Chvojová 15.

Třetí cyklovýlet do Polabí uspořádal 13. srpna Jirka Klíma 2.

17. Cesta jenom tam se konala 19. – 21. srpna v západních Čechách.


ZE SPOLEČNOSTI

Poslední červencovou noc zemřela po zákeřné nemoci Lenka Šmidtová, dlouholetá členka Trasy 13, hráčka na kytaru a ukulele a především kamarádka.
Kdysi dávno přijela Lenka poprvé na vodu. Myslím, že to bylo na Vltavě ve Zlaté Koruně. Nafoukla si dětský člun, který si přivezla a s malými vesly v rukách vyrazila odvážně na řeku. A řeka jí odnášela proudem a lehce s ní otáčela, takže Lenka byla chvíli zády, chvíli bokem a chvíli čelem k nám. Bylo ráno a řeka se peřejkami ve slunci třpytila a Lenka plula dál a dál, až jsme jí v tom vodním lesku už skoro neviděli… No, dnes už ji na té její nové cestě na pomoc nevyrazíme.

Novou členkou TAKu se stala Jolana Křížová z Dvojky (va.jo(at)seznam.cz). Představí se na říjnové schůzi.


INZERCE

Dovolujeme si vás pozvat v pondělí 26. 9. 2022 na tradiční domovskou scénu na koncert Tired Horses, koňů poměrně unavenejch, ale ještě to od 20:00 zvládneme.  Míla Fuxa a kapela.

15. Malostranské vinobraní – Dozvuky Horňáckých slavností – park Kampa v sobotu 10. 9. 2019. Účinkují: Horňácká cimbálová muzika Romana Sokola, HCM Kubíci s primášem Petrem Kubíkem, FS Velička a dívčí sbor Fěrtúšky z Velké nad Veličkou, Horňácký mužský sbor z Louky, Kužełovské zpěvulky z Kuželova, Jiří Miškeřík – sólista a vypravěč z Hrubé Vrbky a další sólisti a tanečníci z horňáckého regionu