Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Pojďme si povídat

Dárek k 50. narozeninám

Autor: Jirka Klíma, T2

V roce 1995 jsme se vraceli z výletu do USA. (Hrůza, ono to loni bylo čtvrt století! A mně to připadá, jako by to bylo nedávno.) Letěli jsme tím největším éroplánem, který tehdy létal – Boeing 747 – se společností Air France z Los Angeles do Paříže a pak dále do Prahy. Na vysvětlenou pro ty, kdo ještě neměli možnost tím letět. Letadlo má horní palubu, kde je první třída, skrz kterou se prochází do pilotní kabiny.

Boeing 747 – KieferCC BY-SA 2.0

I když jsme si zpáteční letenky podle doporučení nechali konfirmovat, tak jsme měli problém se do letadla dostat. Letecké společnosti tehdy běžně letadla přeplňovaly s nadějí, že se někdo k odletu nedostaví, ale tím si zajistí plné letadlo. My jsme se k odletu dostavili včas, ale sedadla vedle sebe jsme stejně nedostali. Bylo nás sedm (2×Brzákovi, 2×Prokešovi, 2×Kotschovi a já), ale aspoň páry dali pohromadě.

Datum návratu bylo pro Věru Brzákovou významné. V ten den akorát měla 50. narozeniny. A to si přece zaslouží nějaký neobvyklý dárek. Vymýšlení blbostí mi jde většinou docela dobře a tak mě napadlo – dát jí k narozeninám prohlídku pilotní kabiny. Tam se člověk asi jen tak nedostane. Let byl dlouhý, tak aspoň se tím nuda trochu naruší a bude nějaké vzrůšo. Jenže jak to udělat? Zeptat hlavního stevarda. Co se může stát? V nejhorším řekne, že to nejde. 

Když procházel kolem a kontroloval, jestli všichni sedí pohodlně, usmívají se a mají všeho dost, tak jsem ho oslovil. Naštěstí v letadlech se s posádkou lze vždy domluvit anglicky.

„Mám k vám zvláštní prosbu. Támhle kus dál sedí moji kamarádi a ta paní má dnes 50. narozeniny. Myslíte, že by bylo možné jí k narozeninám dát prohlídku pilotní kabiny? Samozřejmě se souhlasem kapitána. Mohli bychom to navléknout tak, že jste dostali hlášení s pochybností o platnosti jejího pasu a že kapitán ho musí zkontrolovat.“
„No to nevím. Jste přesvědčený, že to je dobrý nápad? Mohla by se urazit.“
„Nebojte se, určitě se nic nestane, je pro každou legraci a bude za to nakonec ráda. A její manžel mluví francouzsky, tak se s ním bez problémů domluvíte.“
„No tak já se zeptám kapitána.“

Po nějaké době se vrátil s tím, že by to šlo. No vida – líná huba, holé neštěstí! A zeptal se, kdeže to ti manželé sedí. Popsal jsem tedy, jak vypadají a označil jejich sedadla. Prošel kolem nich, podíval se na mne a pohledem se dotázal „To jsou oni?“. Kývl jsem, že ano a on šel zase pryč. Po krátké době šel na další rundu. To se už u nich zastavil a já se pak královsky bavil tím divadlem: Brzákovi nejdříve nechápali, o co jde. Pak Pepa pochopil a Věra postupně měnila všechny barvy a výrazy v obličeji a nervózně začala hledat pas v batohu. Pepa se snažil jí pomoct, ale taky nevypadal zrovna v pohodě, i když pak tvrdil, že v tom viděl nějakou čertovinu. Stevard sehrál svou úlohu dokonale a přesvědčivě a jak se říká, Věra to sežrala i s navijákem. 

Měl jsem s ním domluveno, že Věru odvede k pilotovi a že já na ně budu čekat u těch schůdků do patra. Nejdříve přišly vytřeštěné oči a hned za nimi Věra s pasem v třesoucí se ruce. Stevard Věru tlačil rezolutně před sebou. Když mě viděla u toho schodiště, trochu se jí ulevilo a začala překotně ze sebe sypat, co se jí přihodilo, že prý jí snad navlíknou padák a vyhodí ven.

„Věro uklidni se, všechno je v pořádku, nikdo tě za letu nevyhodí. Dojednal jsem ti k tvým narozeninám prohlídku pilotní kabiny. Tam jsi ještě asi nebyla.“
„Já tě snad zabiju! Víš jak jsem se bála, že mě vysadí z letadla za letu? Já nevěděla, co se děje a proč bych najednou měla mít neplatný pas, když na letišti mě s ním odbavili.“

Další její projevy už asi bude lepší nepublikovat. Radši jsem se držel z dosahu jejích rukou. Vystoupali jsme po schodech a procházeli první třídou do pilotní kabiny. První, co nás zarazilo, byl neskutečný binec, který po sobě znudění „prvotřídní“ cestující zanechávají. Veškeré odpadky házejí na zem, takže jsme zakopávali o lahve, hrnky, tácky, obaly, atd. Prostě tak, jak jim to vypadne z ruky. Místa tam na to mají dost. 

Kapitán letadla nás mile přivítal. Věru pak posadil do sedadla pro druhého pilota a začal vysvětlovat, co všechno je vidět, kde letadlo má volant a kde plyn. „Tady je ale hejblátek.“  „Hlavně na nic nesahejte“, upozornil ji pan kapitán. Výhled z pilotní kabiny je úžasný – celých 180° a není omezen jen malým okýnkem nebo hlavou souseda, případně překážejícím křídlem, jak to máme my cestující. A další věc, kterou jsme si po vstupu do kabiny uvědomili, že na rozdíl od prostoru pro cestující v pilotní kabině je naprosté ticho jako v koncertní síni – žádný hukot od motorů. Jó, to by se tam krásně spalo v takovém měkkém a širokém sedadle.

Ještě že jsme se nevraceli v době po útoku na New York v roce 2001. To by z tohoto pokusu o dárek nic nebylo. Sice kapitán povolením naší návštěvy asi porušil předpisy, ale Věra díky tomu má nezapomenutelný zážitek. A my to na něj nevykecali. A kde není žalobce, není soudce. Věra s námi pak bezpečně přistála v Paříži 

Frantíci…

Napsat komentář