Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

AkceStalo se 2024

Čtrnáctkový cyklozájezd

Tak jako každý rok vyráží Čtrnáctka uprostřed léta do zahraničí na cyklozájezd, a činí tak už od roku 2003, tak jsme vyrazili i letos a opět posíleni i o zástupce jiných Tras, tentokráte to bylo z Tras 2, 4, 6, 8, 10, 16 a 17. Opět jsme tam i zpět jeli busem, který nám pak poskytoval po dobu zájezdu podporu.

V poslední době se stále častěji píše o tom, že ani na jízdním kole se nemá požívat alkoholických nápojů, takže jsme tento rok vyrazili otestovat naši silnou vůli k vinorodým břehům Mosely a Saary. Celkem jsme byli v sedle šest dnů a urazili jsme na naprostou pohodu trasu od městečka Saarlouis podél Saary k jejímu soutoku s Moselou a pak podél Mosely (a podél vinic) přes četná historická městečka a okolo Schwarzekatz až do Cochemu. Zastávek po cestě bylo mnoho, můžeme jenom doporučit – Saarburg, Trier, Wittlich, Bernkastel, Trarbach, Zell (am Mosel, ne am See!), Beilstein, Cochem.

Nejvýznamnější zastávka byla zcela určitě v Trevíru v rodném domě jednoho vousatého kluka (viz foto). Určitě jste ho poznali (zejména ti starší), kdo ne, tak si o něm může přečíst na další fotce, kde je cedulka u jeho sochy umístěné poblíž známé Porta Nigra.

Počasí nám opět přálo, takže opět dobře bylo. A jak to bylo s tou silnou vůlí nepožít? Také dobře, v průměru jsme to vydrželi tak hodinu a půl (po vyjetí) a jeden den dokonce celých čtrnáct minut!

Za T14 Vláďa Roith