Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Poradníky

Poradník 2022-07

MOTTO

Ruský lid je postižen ekonomickou depresí a deziluzí ze spojenců! Svět si myslí, že ruská revoluce je u konce. Nenechte se ale mýlit. Ruská revoluce právě začala. [Alexandr Fjodorovič Kerenskij, ruský politik 1881 – 1970]


ZPRÁVY Z RADY

Vítání léta se opravdu povedlo, a tak si můžeme letní setkání pod širou oblohou zopakovat v pondělí 11. července od 18 hodin v Besední restauraci u Ritschelů, Slivenecká 92/7, P5 – Hlubočepy. Na letní otevřené schůzi TAKu jsou vítáni všichni příznivci TAKu, zejména muzikanti s hudebními nástroji. Cestu již jistě známe, ale spojení pro jistotu: restaurace je 50 m od vlakové stanice Praha-Hlubočepy (S6 ze Smíchova) a 60 m od autobusové stanice (odjezd 120 Na Knížecí).

Blíží se letní setkání TAKu v pondělí 11.7. a krátí se čas k zaplacení příspěvků na rok 2022 bez penále. Částku 250 Kč/os lze poslat na TAKový účet č. 2000317496/2010. Od 12.7. 2022 se tato částka navyšuje o penále ve výši 30 Kč.

Rada zve na členskou schůzi TAK, která bude v pondělí 5. září 2022 od 18 hodin, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna č. 1.


ilustrační foto blanka Chvojová 15

STANE SE

 Plešivecký Patnáctkový Potlach (PPP) je naplánován na čtvrtek 14. července. Tak, jako každoročně, jste zváni, přátelé Patnáctky. PPP v našem podání je takový delší, někdy celonoční, piknik, tj. posezení s kamarády u ohně, trochu tlachání, trochu zpívání, trochu pití a jídla pod heslem „co kdo přinese, to kamarádi rádi vypijí a snědí“. Na noc se hodí spacák a případně i nějaká celta nebo jiná plachta, počasí neporučíme.
Čtvrteční termín je již tradiční, protože víkendů je málo a důchodci mají vlastně čas pořád. Plešivecký trampský camp Haďárna je v bývalém lomu pod červenou značkou z Plešivce do Lochovic a je dobře dostupný od vlakových zastávek Rejkovice, Lochovice, Radouš a Jince nebo od auta zaparkovaného v sedle Klínek. Místa je tam dost. Jen tam chybí pitná voda, tu je třeba donést s sebou, stejně jako ostatní pití, jídlo, hudební nástroje a dobrou náladu.
Bližší informace vám rád podám Frank Vitha 15 (f.vitha(at)seznam.cz). Nebo kdokoliv z Patnáctky. Těšíme se na shledanou.

ilustrační foto Ivan Fridrich 15

17. Cesta jenom tam – 19. – 21. srpna 2022. Výlet historickým motoráčkem M131, zvaným Hurvínek, bude letos o půlden delší, vyjedeme už v pátek po poledni. Tradiční název akce neodpovídá skutečnosti, neboť už léta pasažéry vozíme i zpátky. Letošní trasa povede na jihozápad. V pátek dojedeme do Klatov, kde máme nocleh v kempu u jezu. V sobotu nás čeká jízda krásnou horskou tratí do pohraniční stanice Železná Ruda – Alžbětin (návštěva Localbahnmusea Bayerisch Eisenstein), zpět do stanice Špičák, kde bude větší přestávka. Vycházka k Čertovu jezeru nebo lanovkou na vrch Špičák (možná někteří stihnou oboje) a oběd. Potom po šumavských lokálkách přes Domažlice dojedeme až ke kempu u rybníka Sycherák. V neděli se zastavíme v některé chodské obci a závěrem ještě v Domažlicích. Trasa bez záruky, neplánované výluky můžou vše změnit. Cestou bude v motoráku dobré točené pivo, hudbu ve vlaku i kempech budeme mít vlastní, jak je na TAKových akcích zvykem. Jízdné je 850 Kč (členové TAKu a děti) a 900 Kč (ostatní), za něž obdržíte klasické kartonové „Edmondsonovy“ jízdenky. Přihlásit se můžete na email ivan.fridrich(at)post.cz a zaplatit zálohu 400 Kč na účet 104641136/0300, var. s. 131, do zprávy „CJT a jméno“. Raději po předchozí telefonické nebo mailové domluvě, neboť vláček je téměř plně obsazen. Ivan Fridrich T15.

ilustrační foto Vladimír Roith 14

 16. – 18. 9. 2022 Lesní hry – Hry bez hranic. Pořadatelskou zemí a místem konání je Česká Republika. Registrace účastníků se bude spouštět během prázdnin. Hodně programu je již vymyšleno a máte se na co těšit. Zároveň dodám, že většina her není založena na fyzické zdatnosti! Takže si rezervujte termín v kalendáři a po spuštění registrací se hlaste! Pokud by se někdo chtěl přidat aniž by musel sportovat, tak budu rád i za posily do organizátorského teamu. Zde prosím o kontaktování na hysek.roman(at)seznam.cz, nebo na tel 774 379 907. Díky Roman T23.


STALO SE

Foto Tonda Peterka 1

  Tykolka 10. – 12. 6. 2022. Bylo nás 35 od pátku a 36 od soboty.
Vzhledem ke covidu, inflaci atd. začali lidé cestovat více po Čechách, proto bylo velmi těžké sehnat ubytování pro cca 40 lidí. Telefonovali jsme i do Školícího a rekreačního střediska Pod Kempem v Jesenici u Rakovníka, sdělili nám, že mají plno. Když tam později zavolal Roman Schramm, tak mu řekli, že se právě nějaká skupina odhlásila. Okamžitě jsme tam zatelefonovali a dohodli se na konání Tykolky.
Koncem května jsme dojeli autem do Rakovníka a na těžko jsme Pod kempem dohodli podrobnosti, udělali jsme trasu sobotního výletu a zajistili v Kralovicích restauraci na společný oběd. 
Na Tykolce nám vše vyšlo, vedoucí byl velmi příjemný, ubytování v chatkách s WC a sprchami bylo velmi hezké, dobrá byla polopenze i cena. Pouze kuchařky jsou zvyklé na dětské porce, ale kdo se nestyděl, tak si šel pro přídavek.
Počasí bylo po celou dobu slunečné, v neděli bylo až moc velké horko.
V sobotu jsme jeli krásnou kaštanovou alejí přes Plaveč a lovecký zámeček Svatý Hubert a dále přes Kožlany, rodiště pana prezidenta Beneše, na oběd do Kralovic. Vrcholem dne byla návštěva Marianského Týnce s klášterem Mariánská Týnice dle návrhu J.B.Santiniho. Před dojezdem do cíle jsme se byli podívat na Jesenický viklan.
V neděli někteří odjeli autem, někteří na kolech na vlak do Rakovníka a Mireček jel na kole až domů. Část z nás navštívila  Petrohrad, obhlédli jsme zámek a impozantní Petrovický dub.
Velké poděkování patří našim hrajícím kamarádům, kteří nám po oba večery krásně zahráli.
Možná by příští Tykolku měla pořádat trasa 4, připadali jsme si jako hosté na jejich akci, protože jich tam byla polovina ze všech zúčastněných. SKOL   Monika a Karel Moravcovi T16.

  Noční cesta s láhví oblíbeného nápoje 17. 6. 2022 do Vyžlovky a pak pěšky až do Ondřejova. Pořádal Honza Maňák T17.

foto Ivan Šimůnek 4

   Úterý 21. 6 2022 Vítání léta.

** Ahoj vespolek, myslím, že se Vítání léta velmi povedlo. Díky Mirdovi i tomu, kdo obstaral počasí. Ale jednu výhradu bych měl. Vůči těm trasám/partičkám, kteří si nahamouní všechny lavičky, takže pak na spoustu tras nezbude nic. K pikniku sice patří to posezení na dece, ale když to zvedání ze země už mnohé z nás tak bolí… Prošel jsem se parkem a byly tam shluky až 12 laviček, na několika rozložené občerstvení, na dalších pár zavazadel, ale skoro nikdo tam neseděl, protože se hrálo o kousek dál. Tomu říkám bezohlednost. Příští rok by výzva k ústrojové kázni mohla být doplněna o výzvu k nepřemisťování mobiliáře. Ivan Fridrich T15.
** Vážení, dovolte, abych jako organizátor akce Vítání léta, dal diskuzím na téma lavičky správný rozměr. Již víc jak třicet let jsou pravidla pro návštěvníky Vojanek stále stejná a mnozí je, navzdory tomu že se dostaví, nedodržují. Lavičky jsou historický mobiliář s velikou mírou opotřebení a já jsem slíbil, že se s nimi nebude manipulovat. Prosím, tuto informaci oživte přesně za rok a sdělte ji těm, kteří nejsou v propojení na TAKové stránky a myslí si, že za minimální vlezné jsou Vojanky daný večer jejich. Mirda Hoza T3.

  24. – 26. 6. 2022 letní PanTAKové hry v Soběslavi