Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Poradníky

Poradník 2021-06

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub 
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

Motto

Demokratické zřízení doplatí na to, že bude chtít vyhovět všem. Chudí budou chtít část majetku bohatých, a demokracie jim to dá. Mladí budou chtít práva starých, ženy budou chtít práva mužů, a cizinci budou chtít práva občanů, a demokracie jim to dá. Zločinci budou chtít obsadit veřejné funkce a demokracie jim to umožní. A až zločinci demokracii nakonec ovládnou, protože zločinci od přírody tíhnou po pozicích moci, vznikne tyranie horší, než dovede nejhorší monarchie anebo oligarchie.

Sókratés, klasický řecký filozof, 470 – 399 př. n. l.

Zprávy z rady

  • Rada informuje, že žádný člen TAK neposlal písemnou námitku zasláním elektronickou poštou prostřednictvím distribuční adresy TAK (takpraha@googlegroups.com). Návrh o odložení Výroční volební schůze o jeden rok je tedy považován za odsouhlasený.
  • Rada srdečně zve všechny členy TAK i příznivce a přátelé k setkání o  letní otevřené schůzi TAK v pondělí 12. července na již tradičním místě – na zahrádce Besední restaurace u Ritschelů, Slivenecká 92/7, 15200 Praha 5 – Hlubočepy. 
  • Rada se sejde 14. června..
  • Členské příspěvky pro rok 2021 plaťte na účet TAK č. 2000317496/2010 ve výši 250 Kč, do zprávy pro příjemce napište pro jistotu jména přispívajících.

Akce

  • Po roční pauze jsem objednal Vítání léta 2021 na úterý 15. června.

Jakmile budu mít všechna povolení zašlu e-mail s případnými doplňky, Dobrovolné vlezné bude padesát. Ještě se pokusím objednat pěkné počasí.
Mirda Hoza 3.

Vítání léta ve Vojanových sadech v od 19.00 do 24.00 za následujících podmínek: 
1. Dodržíme covidová opatření dané aktuálním zněním na Covid portálu (životní situace – kultura – společenské akce).
2. Všichni opustí sady do 24.00 hod.
3. Budu vyžadovat od každého čestné prohlášení…, které si můžete připravit předem.
4. Více než kterýkoliv rok před tím budu důrazně vyžadovat, ústrojovou připravenost na ZAHRADNÍ SLAVNOST, modré džíny nejsou vhodné, krátké kalhoty povoleny ale musí ladit s celkovým ustrojením
5. Nezvěte prosím nikoho, kdo s naším setkáním nesouzní a nebude připraven, zejména pak ustrojením, toho nevpustím. 
6. Všichni projdou vstupní branou s nasazenou rouškou.

  • Noční cesta s láhví oblíbeného nápoje – tradiční pěší cesta večer z Vyžlovky do Ondřejova  18. – 20. 6. 2020. Před tím zkontroluji, jestli budou už včas otevřené hospody. V pátek odpoledne v 17:20 s námi bude odjíždět z Hájů autobus 382. Po příjezdu na Vyžlovku se můžeme podívat na rozhlednu a pak dorazit do hospůdky u Vyžlovského rybníka k večeři a ke koupání. Potom po cestách do Černých Voděrad (hospůdka) a krátce po půlnoci dojdeme do Ondřejova (i tam bývá pivo). O víkendu pak další akce a večer ohýnek. Dejte mi vědět, že se chystáte do Ondřejova, abych pořídil sud piva (a nebo dva). Honza Maňák 17.
  • Letní schůze pro všechny TAKové i neTAKové v zahradní restauraci u ČD nádraží Hlubočepy je v pondělí 12. července od 18 hodin. Hudební nástroje s sebou! 
Cesta jenom tam
  • 16. Cesta jenom tam, výlet historickým motoráčkem M131.1 zvaným „Hurvínek“, bude ve dnech 21. – 22. srpna 2021.

Z Prahy vyjedeme směrem na Plzeň, první zastávka bude ve Starém Plzenci, kde bude možno jít na exkurzi do vinařských závodů Bohemia Sekt, navštívit hradiště Hůrku se starou rotundou nebo vystoupat k hradu Radyně. Dále pojedeme do jižních Čech, zastavíme v Sudoměři u Žižkova bojiště a někde v oblasti Ražic či Protivína zakempujeme. V neděli v Písku navštívíme muzeum s historickou vodní elektrárnou a po obědě pojedeme přes most u Červené nad Vltavou do Tábora a pak už po 4. železničním koridoru k domovu. Snad už nemusím připomínat, že navzdory tradičnímu názvu akce nás doveze vláček i zpět. Cestou v motoráku se bude čepovat dobré pivo Benedikt. Muzikanti nechť si nezapomenou doma svoje nástroje. Pojedeme s vlečňákem, tak je možno oddělit výčep a třeba dětský koutek. Samozřejmě trasa se může změnit, pokud někde propukne neplánovaná výluka. 
To vše bude za předpokladu, že nám to koncem srpna epidemiologická situace dovolí. Počítejte s tím, že budou potřeba očkovací průkazy (Covid-pasy) nebo potvrzení o bezinfekčnosti podle v té době aktuálních nařízení. Přihlásit se můžete mailem na adresu ivan.fridrich(at)post.cz. Napište, zda chcete jít na exkurzi do Bohemia Sektu (cena 190 Kč vč. degustace 3 vzorků, doba trvání 1,5 hod.)! Přihláška je platná po zaplacení zálohy 300 Kč na účet č. 104641136/0300, var. symbol 16, a do zprávy napište „CJT16 a jméno“. Ceny jízdenek budou 650/700 Kč. Výjimečně si můžete se mnou domluvit jiný způsob předání. Záloha je vratná v plné výši při odhlášení do konce července nebo při zrušení CJT, pokud propukne další etapa pandemie. Budu rád, když se přihlásíte co nejdřív, abychom věděli, zda je o Cestu zájem a máme ji dále připravovat. Na shledanou se těší Ivan Fridrich 15.

  • Milí sportovní přátelé a fanoušci Pantakovek, letos bohužel Pantakovky vynecháváme. Necháváme Vám tedy více času na trénink proložený regenerací. A než se potkáme v roce 2022 zase v Soběslavi, uvidíme se ještě minimálně na Stezce na konci září. Mějte se krásně, opatrujte se a sportujte s rozumem Veronika a Monika Trasa 20.
  • 63. Stezka je plánovaná v termínu 24. – 28. 9. 2021 se zakončením v Písku, pořádá Dvacítka. Tabulka tabu noclehů…

Informace

  • Výroční turistickou známku jsme loni vydali k jubilejní 15. Cestě jenom tam. Všichni cestující si ji koupili, pak ale odpadla Stezka a další společná setkání, nebylo kde je prodávat a tak hodně známek zbývá. Jistě to je vhodný suvenýr nejen pro sběratele turistických známek, ale pro všechny účastníky minulých Cest jenom tam. Známky se prodávají po 40 Kč, zavolejte na tel. 602368425 a domluvíme se na předání v Praze. Mohu zaslat i poštou, ale v tom případě je třeba připočíst cenu poštovného. Určitě je budu mít s sebou na letošní CJT.
    Ivan Fridrich 15.

Stalo se

  • Trasy se pomalu probouzí a stezkaři začínají pořádat výlety a sleziny. Čtyřka a Čtrnáctka pořádala pravidelné vycházky po Praze a výlety po kraji, samozřejmě za přísně dodržovaných vládních nařízení. Třináctka měla několik výletů a Patnáctka také uspořádala výlet. Z Dvanáctky, a taky zástupci TOM, se byli podívat na tábořiště v Keblanech. Některé Trasy již organizují sleziny v zahradních restauracích. Pětka neúnavně přispívá do rubriky „Pojďme si povídat“. A některé Trasy pojedou na jarní malou Stezku.
    Pochlubte se svými aktivitami na Trase v době lock downu a zavřených nocí. Příspěvky moc ráda otisknu v příštím Poradníku, pište na vorlovaj(at)gmail.com. 
  • Patnáctka uspořádala 15. května „tradiční“ piknik, pod heslem „Jídlo a pití vybrané, oblečení důstojné“.

Ty uvozovky na slově tradiční jsou proto, že pravidelné a vyhlášené pikniky jsme pořádali už před řadou let, ale snad se nám podařilo na tradici úspěšně navázat. Doufám, že to potvrdí i četní hosté z jiných Tras. 
Nakonec bylo docela hezky, sluníčko a jen pár dešťových kapek. Výběr místa setkání se podařil, všichni podle mapy na místo, odkud pochází 15. základní kámen Národního divadla trefili. Přes předpovídanou nepřízeň počasí se nás v lomu pod Zlatým koněm u Koněpruských jeskynní sešlo 19 – a kdo přišel, nelitoval. Byly karbanátky, pečené maso, minipizzy, bramboráčky, pomazánky, zelenina, koláče, šampaňské i jiné víno, pivo i něco ostřejšího. A hlavně, přímý kontakt s kamarády je prostě k nezaplacení.
Jen muzikantská sekce byla trochu slabší, hudební kamarádi ze spřátelených tras se asi zalekli počasí a mě nechali s jednou kytarou osamoceného. Ale snad se to příště zlepší.
Cesta domů byla zpestřená bahnitým žlabem dolů do Srbska, ale hostinec u nádraží byl otevřený, pohled na rozvodněnou Berounku netradiční, vlaky četné. Co víc si můžeme přát. Frank Vitha 15.

  • Čtyřka měla Stezku, snad 113, o víkendu 20. týdne roku 2021 s ubytováním v RS Sv. Štěpán, Chezovice. V sobotu byli všichni, tedy 44 lidí na 15 km výletě. Po celou Stezku byla naprosto úžasná atmosféra a bezedná radost ze setkání a kapely o dvanácti muzikantech.
  • Ve čtvrtek 27. května uspořádala Třináctka DEZOB, tentokrát v Říčanech pod taktovkou Jany Dočkalové 20. Perličkou bylo online vyhlašování výsledků, protože ještě nebyly otevřené hospůdky uvnitř a jaro setkávání venku vůbec nepřálo.
  • Čtrnáctka měla 50. trasovou Stezku od čtvrtka o týden později nežli Čtyřka. Muzikantů bylo jen devět, ale zato se slavili 435. narozeniny. Z kempu Veselý Habr, kde spalo 69 stezkařů, od čtvrtka do neděle tito prochodili okolí a urazili 55 km. Po celou Stezku byla zcela skvělá atmosféra bezuzdná radost ze setkání.
50. malá Stezka, Volduchy 27. – 30. 5. 2021

Ze společnosti

  • Osudy mjr. Ferdinanda Antonína Čenského z Činova, rodáka z Čechtic, žurnalistu, spisovatele a buditele národa, provází Akci Jarní výstup na Velký Blaník již dlouhá léta. 27. května byla  na vzpomínková akce spojená se vznikem našeho „Spolku přátel Ferdianada Čenského“ (registrace u Spolkového soudu ČR od 14.2.2021). Pietní akt byl v Olšanských hřbitovech v oddílu 11a (hlavní cestou vpravo za ÚOS). Vladimír Švejda 10 – předseda spolku.  
  • Olda Berkovský 6 má změnu v elektronické poště, nově platí olda(at)berkovsky.eu  a taktéž  berkolda(at)volny.cz .
  • Třináctka má nové stránky…

Inzerce

  • Ahoj, 3.7.2021 – 10.7.2021 pořádá šestá Trasa rukama a hlavou Petra Navrátila a jeho dcery tradiční zájezd do Dolomit. Z různých důvodů vypadlo několik tradičních účastníků a potřebujeme stav doplnit tak, aby doprava i ubytování byly ekonomické. Hledáme cca 6 nových účastníků. Společnost je TAKová a TAKu nakloněná, tj. přátelská. Pokud máte zájem, ozvěte se přímo Petrovi Navrátilovi (petr6666(at)centrum.cz). 

Zájezd je zaměřen sportovně, historicky na ferraty, ale jak čas běží, vznikají postupně sekce zaměřené na lehčí ferraty a také na pěší výlety (tzv. Polabáci :-)). Bydlíme v penzionu v krásné vesničce Tesero. Penzion patří celý nám, takže nikdo neruší. K dispozici je společenská místnost (kterou využíváme) a také bazén. Pivo vezeme z Čech v sudech. Vaříme si sami z dovezeného, případně dokoupeného materiálu. Jedeme autobusem, který je nám celý týden k dispozici. Ráno nás přiblíží do vybrané lokality (odjíždí se v 8:00 :-)), večer nás odveze z dohodnutého cíle zpět do penzionu. Chodí se po skupinách podle zájmu a výkonnosti. Cena je příznivá. K ubytování jsme měli kartu, na kterou se v lokalitě mohlo jezdit lanovkami zadarmo.
Přibližné cenové relace dle předloňských Dolomit při plném počtu 40 lidiček: 160 EUR ubytování, 2500,- Kč doprava autobusem . Pokud nás bude méně, úměrně vzrostou uvedené ceny. Pavel Vilim 6. 

  • Přátelé, přenastavte si kolonku skupin, protože kamarád mi poslal sdělení, že WhatsApp v minulých dnech změnil své nastavení, aniž by o tom informoval uživatele. Změnil nastavení skupin na „všechny“, takže si vás může každý z uživatelů WhatsApp bez vašeho vědomí a souhlasu přidat do libovolné skupiny. Tím může sdílet vaše zprávy nebo vám naopak posílat spamy. Toto nastavení si můžete změnit tak, že se do skupin můžete sdružovat jen se svými kontakty a s nikým cizím: 1. Jdi na Whats App 2. Vpravo nahoře nastavení 3. Účet 4. Zabezpečení 5. Soukromí Skupiny 6. Změň nastavení z „všichni“ na „moje kontakty“ 7. Hotovo Jde to snadno.
  • Hola, hola, kololoď volá.

Ještě mi zbývají 2 kajuty a loď bude plná. Ozvěte se mi, bude prima. Věřím, že v Chorvatsku bude tepleji a že se konečně zahřejeme. Z Vám známých kamarádů jede Nikotýn a Marcela, Jarmila a Luděk Ledvinovi, Honza Mentberger, Darina, Standa Mihulka, Ivana a Honza Minářovi, Dáša Matulová a samozřejmě Věra a já.
Důležitá zpráva: Včera bylo Chorvatsko přeřazeno na světle červenou barvu dle semaforu MZV. Významně se tím zjednoduší návrat do ČR, kdy nebude nutné podstupovat 5 denní karanténu. Poslední zprávy z Ministerstva zahraničních věcí hovoří o tom, že by Chorvatsko mělo být výhledově přeřazeno na oranžovou barvu dle semaforu MZV, což by znamenalo odpadnutí povinnosti podstoupit PCR test po návratu do ČR.
Info k lodi a cestě: Jedeme v červnu na cykloloď. Jedná se o aktivní cyklo – lodní dovolenou v Chorvatsku. V termínu 18. 6. – 27. 6. 2021. Loď ALOHA na které se budeme plavit má maximální kapacitu 32 osob. Organizuji tuto plavbu a nabírám na ni pouze kamarády, kteří mají podobné zájmy jako já. Cyklo, poznání, zábava, kytary a nějaké to veselí spojené s pivem. Již jsem na této lodi několikráte byl a je to fantastické. Vždy je nejlepší, když na lodi je skupina s přibližně stejnými zájmy.
Kajuty jsou pro 2 osoby s klimatizací a sociálním zařízením, což beru jako nespornou výhodu pro naši věkovou kategorii. Stravování ve společné jídelně, stoly po 4 a 6ti lidí. Vaří fantasticky a to je možná slabé slovo. Doprava do Chorvatska a zpět luxusním autobusem. Trasy cyklovýletů jsou vždy navrženy v několika variantách, kratší a delší a je možno si vybrat. Také je zde možnost plavit se na lodi a na břeh nevystoupit. Večerní program – scházíme na zadní palubě, která je zastřešená a vybavená sezením, kde se dá každý večer hrát a pivo a víno se podávává z lodní hospody dlouho, dlouho, dlouho do noci. Hudba – Už jsou přihlášeny 3 kytary a 1x ukulele a 1x harmonika foukačka, každý další hudební nástroj vítán. Cena zájezdu je 20.450,-Kč na osobu. Níže je popsána nabídka, start Krilo Jesenice a konec Zadar.
Podrobnosti o cestovce a fotografie lodi a zájezdu… So: loď Krilo Jesenice – Pučišća – Bol, oběd na lodi, noc Bol (ostrov Brač) kolo Pučišća-Bol. Večeře vlastní. Ne: loď dopoledne stojí v Bolu, odpoledne přesun do Jelsy (ostrov Hvar), noc Jelsa, kolo dopoledne okruh Bol (Bol-Zlatni rat- Čičio-Bol) odpoledne Jelsa okruh (Jelsa-tunel-Pokrivenik-Jelsa), večeře na lodi Po: loď Jelsa-St. Grad, noc St. Grad (ostrov Hvar) kolo Jelsa – St.Grad, sv. Nikola, přístav Hvar a další, večeře na lodi Út: loď St.Grad- Šolta ( Stomorska-Maslinica ) – Rogoznica, oběd na lodi, noc Rogoznica (pevnina) kolo dopoledne Stomorska-Maslinica, večer okruh Rogoznica St: loď Rogoznica-(Skradin)- Šibenik , večeře na lodi, noc Šibenik (pevnina) kolo Rogoznica-Skradin nebo Rogoznica –Šibenik Čt: loď Šibenik- Vodice- Slanica- Sali, oběd na lodi, noc Sali (ostrov Dugi otok) kolo dopoledne Vodice-Slanica odpoledne okruh Sali-Telaščica-Sali Pá: loď Sali- Tkon-Preko (ostrov Ugljan), večeře na lodi, noc Preko (Zadar) kolo Tkon-Preko So: loď Preko-Zadar, nebo Zadar. Přestávka bus – trasa kolo okruh Zadar- Nin- Zadar, okolo 18:00 odjezd. Michal Martina 14.


Přeji všem zdraví a krásné jaro plné kamarádů
JaVor