Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Poradníky

Poradník 2022-02

TAK

Vydáno pouze pro vnitřní potřebu TAK
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

MOTTO

Svou přítomností jsme cosi zničili. Možná svět. [Virginia Wolfová]
Takže, ať už nám život nadělil málo nebo víc, nezapomeňme normálně žít.


ZPRÁVY Z RADY

Rada TAK zve členstvo Výroční valnou hromadu, která je volební. Bude se konat od 18:00 hodin v restaurací U Boudů, Mírová 66, Praha – Kolovraty. Mapa »
Nebojte, doprava není složitá – vlak: ČD Hl. n. (Vršovice…) – Kolovraty 17:05; 17:18; 17:35; 17:48 (doba jízdy 23 min); pak 500 m pěšky. Vlak zpět: 22:28; 22:58; 23:28; poslední 23:52. Bus 226 a 227 Háje – Škola Kolovraty: 17:07;  17:22; 17:37; 17:52 (doba jízdy 25 min); pak 50 m pěšky. Bus zpět: 22:15; 22:45; 23:15; 23:45 h.

Pozvánka na Výroční volební Valnou hromadu »

Dotazník – průzkum účasti na VVVH » Rada prosí každého člena TAK a mnohé nečleny, aby kraťounký dotazník vyplnili.


STANE SE

 Spanilá jízda v Beskydech bude 4. – 6. 2. 2022.

Shnilá jízda bude 11. – 13. 3. 2022 na Nových hutích u Klostermannů. Informace budou následovat. Přihláškou je záloha 500 Kč připsaná na účet 0491013163/0800 (do zprávy přidejte jméno) do konce ledna. Skol Rudla Mráz T16.

 Herakléidy budou snad na jaře?

 Bál 2022 – Česká Beseda, bude v pátek 25. března v Domovině. Pořádají Jirka Klíma 2 a Pavel Stulík T1.
Nácvik předtančení začal 19. ledna a budou pravidelně každou středu od 19 hodin v ZŠ Křtinská. Pozvánka…

Milí přátelé, v době, kdy posíláme pozvánku na bál, stále není jisté, jestli se bál uskuteční. Stávající platné protiepidemické předpisy totiž umožňují pořádat společenské akce, na kterých organizátor musí zajistit, že se všichni účastníci prokáží platným uzavřeným očkováním, všichni musí dodržovat rozestupy minimálně 1,5 metru, musí mít nasazenou ochranu dýchacích cest (snad jen mimo tanec samotný), ale hlavně maximální počet účastníků smí být 100 – včetně hudby, obsluhy v tanečním sálu, obsluhy ve stánku občerstvení, atd. Do toho počtu se vejít rozhodně nemůžeme a během bálu předpisy dodržet nelze. Je to schizofrenní situace, protože už všichni chceme konečně normálně žít, ale na druhou stranu nikdo z nás nechceme vědomě přispívat k šíření Covidu. Podle posledních zpráv by však vláda měla údajně rozhodnout, že k datu 1.3 zruší všechna tato opatření a tím pádem pak bál můžeme uspořádat.

Proto s Pavlem nechceme nic nechat náhodě a bál připravujeme i s tím vědomím, že by naše práce mohla vyjít vniveč. Všechno už máme zajištěno: sál, hudbu, předtančení, občerstvení na místě i vstupenky. Prodej vstupenek potřebujeme spustit s dostatečným předstihem, nejlépe na Valné hromadě 14. února. Jako obvykle, vstupenky bude prodávat Lenka – l.borgesova(at)seznam.cz. Ona si bude všechno řídit sama. Pokud by se bál uskutečnit nemohl, tak samozřejmě peníze za zakoupené vstupenky budeme vracet. Je to nepříjemná komplikace, ale jinak to udělat nejde.

Ceny vstupenek: TAK 230 Kč, neTAK 270 Kč, na místě 300 Kč. Stanovili jsme je tak, abychom se nedostali do červených čísel, a při tom jsme neměli příliš velký přebytek. Snad se nám to podaří. To záleží jen na tom, kolik vás přijde. To je bohužel hádání z křišťálové koule a tu poslední nám někdo vyfoukl. Nenechejte nás v tom prosím a přijďte na náš TAKový bál. Poslední byl před třemi léty…

 64. Stezka – Českým rájem, 11. – 15. 5. 2022. Zakončení – Zakončení v areálu atletického stadionu Turnov. Ředitelem Stezky je Tomáš Svoboda T1, k pomocnému pořadatelství se přihlásila Osmnáctka.

 Rezervujte si víkend 27. – 29. 5. 2022 pro návštěvu Keblan a několikrát odložený 2. ročník Orientačního běhu. Bližší informace budou následovat na jaře podle aktuální situace. Formát víkendu bude velmi podobný prvnímu ročníku. Poběží se závod po mapě Keblanského potoka a bude více variant tras pro všechny věkové i obtížnostní kategorie. Stejně jako posledně záleží na každém, zda to pojme sportovně či společensky. Budeme se na vás těšit na konci května. Za organizační team: Jenda, Anička, Míma, Rom a Popi.

17. Cesta jenom tam – tradiční výlet historickým motoráčkem  zvaným Hurvínek, se uskuteční 19. – 21. srpna 2022 a bude letos delší, vyjedeme už v pátek po poledni. V anketě mezi účastníky posledních jízd se pro to vyslovila výrazná většina. Delší cesta znamená také vyšší jízdné, sděleno bude po propočtu nákladů. V plánu je v pátek cesta do Klatov, v sobotu jízda po šumavských lokálkách – nejprve do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín (Localbahnmuseum), zpět přes Špičák (vycházka k Čertovu jezeru a oběd) a Domažlice až k rybníku Sycherák. Nedělní program se ještě vymýšlí. Trasa bez záruky, výluky můžou vše změnit. Oba noclehy v kempech. Celou cestu v motoráku bude dobré točené pivo, hudba vlastní.  Zájemci se mohou předběžně hlásit na mail ivan.fridrich(at)post.cz, závazné přihlášky se zálohou budu vybírat na jaře. Ivan Fridrich 15.


INFORMACE

** Přátelé, od pátku do neděle jsme si s Honzou Jeřábkem 13 a Pepou Beranem 12 užívali na táboře. Tábor je vcelku v pořádku. Nikoho jsme nemuseli vyhánět, ale nějaká partička tam před námi byla. Kamnovec byl vyndaný, ale ležel v jídelně, tály byly sundané s kamen, ale byly opřené u dveří. Evidentně dělali otevřený oheň v kamnech. Přede dveřmi jsou taky pozůstatky ohniště. Ale jinak v pohodě. Kamna jsme při té příležitosti vyčistili, komín také.
V kuchyni je přiměřeně dříví. Co jsme spálili, to jsme plus mínus udělali. V dřevárně už jsou jenom velké kusy – na motorovku a klíny nebo dvě tři macaté fiskarsky. (To jsme neměli.) Nějaké dříví je ještě v sauně.

Pod Nesmění se těží dřevo, takže cesta je poněkud rozrytá. My jsme projeli až dolů, ale nevím, co s tím udělá jarní tání.
Špatná zpráva – někdo asi raboval v pevnosti. Tedy pokud ten binec není záměr od bouračů, aby to odradilo nenechavce. Foto přikládám, dovnitř jsme nelezli. Saunová kamna jsou pohozená v tom binci na verandě. Ve studánce je voda po přepad, ale z přepadu nic neteče. Dveře do kuchyně si sedly, takže jdou otevřít jenom na protažení nepříliš robustní postavy. Bude třeba s tím něco udělat. … Pro zajímavost: Teplota byla venku zpočátku pod nulou, pak to vylezlo až k šesti a když jsme roztopili kamna, na tom place nahoře v kuchyni bylo pohodových 9,8° C.
Obešli jsme jégrhauz a nic podezřelého nebylo z venku vidět. Asi tam jezdí i policajti na kontrolu – podle stop projelo po louce nějaké auto, ale udělalo jenom kolečko, snad ani nevystupovali. (Policajty jsme viděli v pátek cestou na tábor nahoře u kravína, něco tam řešili s místními, ale v neděli v hospodě o ničem nevěděli.) Ve mlýně taky klid, ale vypadá to spíš na odpis. Střechou prosvítá, asi je tam rozbité střešní okno, tak tam bude nejspíš zatékat. V sobotu projel po táboře nějaký maník na elektrické koloběžce. Ani neodpověděl na pozdrav a zmizel směrem k chatičkám.

Drby: Hospoda žije. Jezdí tam chlapi až z Besednické hory na jídlo a v pátek v poledne bylo skoro plno. Péťa jel druhého ledna zlikvidovat tu klubovnu nad Mikšálama. Jak to bylo odspodu shnilé, tak na něj celá bouda spadla. Měl kliku, že to padlo na nějakou bednu a ne přímo na něj, prý mohlo být po něm. Takhle má „jenom“ ulomený krček. Sešroubovali mu to a belhá se o franckách. Jaruška a Jana jsou antivaxerky, debata byla zbytečná. Mám pozdravovat. Cestou domů jsme zajeli k Evě. Je z ní pěkná babča, ale myslí jí to a mluví jí to pořád dobře. Skoro nevidí, nicméně to, že jsem tam zapomněl svetr, zjistila, ještě než jsme se odpíchli od chodníku. Nákupy jí dělají většinou děti, což je trošku problém, protože, jak se přiznala, ráda si dá večer dvě tři decky vína nebo panáka. A to se prý těžko vysvětluje, aby to koupili. Takže pokud za ní někdo pojedete, tak žádnou kytku a bonboniéru jako my, ale láhev vodky, tu prý má nejraději… Samozřejmě taky pozdravuje.
Zdravím i za ostatní a už se těším na orienťák. Řezák 12

** Ahoj kamarádi, byla jsem na přednášce o bezdomovectví, a mám malý nápad. Nechci rozpoutat debatu o tom kdo za co může, kdo si co zaslouží, a jak tenhle problém zázračně vyřešit. Jen mne napadlo, jak malinko pomoci lidem, kteří od nikoho skoro nic nechtějí, táboří někde v lesích nebo pod mosty. Ti si pro pomoc nikam nechodí, pokud nějakou dostanou, nosí jim ji terénní pracovníci. Všichni jsme řadu let někde tábořili a pořizovali si k tomu vybavení. Mladým trasám se omlouvám, těch se to netýká, ale my TAKoví stařešinové už asi táboříme čím dál míň. Možná se nám na půdách nebo ve sklepích válejí už nepoužívané spacáky, karimatky, vařiče, ešusy apod. Mluvila jsem s vedoucím terénního programu Naděje, panem Alešem Strnadem, ten by takové věci rád přijal. Má telefon 733 390 610, a v kanceláři prý vždycky někdo bývá 8-8.30 a 15.30-16; jinak jsou v terénu. Naděje sídlí na adrese Praha 2, Vyšehradská 49 – je to prý ale nepřehledný areál, kde byste je těžko hledali, napřed zavolejte. Díky za pozornost, třeba se něco najde. Zdravím, Saša Havránková 3.


STALO SE

** Nějaké to lyžování jistě bylo. Škody, na schůzi jsme se tak pěkně rozpovídali, ale do únorového Poradníku zase žádné příspěvky nepřišly.

Pohlednice zaslaná Palachem v osudný den

ZE SPOLEČNOSTI

** Tvůj Hus – „tak se podepsal Jan Palach na lístku, který mi poslal v den, kdy se upálil. Policie, jež našla v jeho věcech na koleji mou adresu, mi ho za pár dní zabavila. Spřátelili jsme se při studentském pobytu na celinách v Kazachstánu v létě roku 1968. Slušný a mírumilovný kluk, kterého zajímaly dějiny a filozofie, nebyl žádný vůdčí typ. Po návratu domů jsme se setkali asi jen dvakrát,“ vypráví Hubert Bystřičan 13.


INZERCE

** Bedřiška Uždilová 15 zve v úterý 8. 2. 2022 v 18 hodin na vernisáž výstavy svých obrazů v Galerii v přízemí Novoměstské radnice. Výstava trvá do 27. února.

ZÁPIS ZE SCHŮZE

**