Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Poradníky

Poradník 2022-11

MOTTO

Václav Havel jest nyní na pravdě Boží; co tento výraz znamená? Ve staré češtině pod výrazem pravda se nechápala jenom výpověď o skutečném stavu věci, v níž Pravda byla spravedlnost a Právo s velkým P. V tomto smyslu také bylo husitské heslo „Pravda Boží vítězí“. Václav Havel ovšem věděl, že slovo pravda má i značně zúžený smysl. Věděl také, že když chápeme pravdu sebestředně, pouze jako svou pravdu, tak je to příčina sváru a nesnášenlivosti, proto jeho heslo bylo pravda a láska, neboť pouze láska nás přiměje naslouchat pravdě toho druhého, pravdě jiných. To je ta láska, která nás též vede k pokoře, čímž Václav Havel předčil nás všechny. To je hluboký smysl hesla Pravda a láska, kterému se lidé mnohdy vysmívali a velmi mu ho vyčítali, přesto je to podstata lidského boje. My všichni víme, že tento boj bude trvat po celou existenci lidstva. My víme, že ten boj o lásku a pravdu nesmíme nikdy vzdát. [Karel Schwarzenberg]


ZPRÁVY Z RADY

** Rada zve na členskou schůzi TAK, která bude v pondělí 7. listopadu 2022 od 18 hodin, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna č. 1.

** Rada sděluje, že jí byly předloženy dva návrhy k pořádání podzimní 65. Stezky 2023, hlasovat o pořadateli se bude v listopadu! Další návrhy můžete ještě zaslat do pondělní schůze na emailovou adresu Rady ».

** Rada sděluje, že pro oslavy 60. výročí založení TAKu v roce 2023 připravuje koncert folkové kapely. Koncert bude 28. 2. 2023 v Kulturním domě Barikádníků ve Strašnicích. A na podzim by pak měl být výroční víkendový výjezd.

** Rada žádá o nápady a návrhy lokalit pro uspořádání akcí v roce 2023, a sice podzimní výjezd pro cca 100 lidí a pro uspořádání Valné hromady v únoru pro cca 80 lidí.

** Rada se sejde 21. 11. 2023 v 17:30 hodin. 


STANE SE

** V pátek 11. listopadu, letos datum krásně vyšlo, bude Martinská tancovačka na tradičním místě v hotelu Svornost, Novozámecká 284, Dolní Počernice. Ideální doprava je vlakem z Masarykova nádraží, hotel je od vlaku vzdálen 250 m.
Náš limit pro pořádání tradičního posvícení a naplnění minimálního počtu účastníků je splněn. Máme na pronájem sálu a můžeme dalším zájemcům slíbit, že bude na tancování dostatek místa.
K tanci bude hrát skupina Kdo má čas s Béďou Novákem (varhany), případně další hudebníci z Jedničky,  či hosté.
Pokud se rozhodnete přijít neváhejte a domluvte se (co nejdříve!) s Ivankou Stulíkovou (istulikova(at)seznam.cz), rezervačenky jsou za stovku. Pro organizování je dobré znát počty účastníků s předstihem.
Večeři si dáte individuálně dle jídelníčku hotelu, kachnička prý bude.
Těšíme se na asi poslední Martinské posvícení. Pavel Stulík 1.

** V pondělí 19. prosince 2022 bude v kapli U Apolináře koledování pod taktovkou Jedničky.

 ** 3. – 5. února 2023 bude 45. Spanilá jízda, na severu ČR, ústředění bude v Polsku. Hejtmani akci dolaďují, zájemci se včas dozví podrobnosti.

** Koncert k 60. výročí založení TAKu v úterý 28. 2. 2023 od 19 hod. na Barče – Kulturní dům Barikádníků, Saratovská 3420/2a, Praha 10 (doslova pár metrů od stanice metra Strašnická). Jako první akci k oslavě vybrala rada TAKu koncert mladé skupiny Jazz Elements, která hraje písničky Zuzany Navarové a skupiny Nerez. Mnoho Tras má některou z jejich písniček ve zpěvníku, určitě je nemusíme představovat. Zde si můžete poslechnout », jak jsou úžasní.  Cena pozvánky na klubový večer je 250 Kč. Prosím šéfy Tras o přeposlání informace do všech trasových diářů! Objednávat lístky můžete po Trasách nebo i jednotlivě na email l.borgesova(at)seznam.cz, případně telefonicky.  Zkrátka stejný a osvědčený model jako rezervačenky na bál a další akce. Do sálu se vejde 220 návštěvníků při stolovém sezení  nebo 400 při divadelním sezení v řadách. Takže lístky začneme doopravdy fyzicky prodávat teprve, až bude jasné, jaký je o koncert zájem (chceme mít pozvánky číslované). Lenka Borgesová 18, radní.

** 50. bál – Starci na chmelu bude v dubnu (možná 14.) 2023. O říjnové schůzi proběhlo hlasování ze dvou návrhů – „Ozvěny folkloru“, ředitel Jarda Mašek (12 hlasů) a „Starci na chmelu“, ředitelka Veronika Jiravová (18 hlasů).

** Stezka 35 a půl bude v termínu 12. – 14. 5. 2023 s podtitulem „Matky jedou na Stezku“ (14. května je totiž den matek). Pořadatelky Soňa Vašicová 17 a Lenka Borgesová 18.

** Příští Cyklospanilou jízdu Antonie Tykolové budeme pořádat 16. – 18. 6. 2023. Vzhledem k termínu, atraktivní lokalitě a  zvyšujícím se cenám, je těžší sehnat ubytování pro více lidí, proto jsme ji zajistili s předstihem. Díky námi zaplacené záloze 15000 Kč budeme mít za ubytování letošní cenu a nepromítne se nám tam zdražení, které nejspíš v příštím roce bude. Ubytování bude v penzionu Vyhlídka v Lutové, nedaleko Chlumu u Třeboně. Kapacita je 43 lůžek. V omezené míře jsou možné i přistýlky.
O přihláškách a zálohách vás budeme příští rok včas informovat. Píšeme to s předstihem, aby jste si  mohli včas uspořádat  program akcí. Současně prosíme vedoucí Tras o informování svých členů. Děkují Monika a Karel Moravcovi 16.


INFORMACE

** 65. Stezka – podzim 2023 – návrhy pro hlasování

** Návrh Tomáše z 18. října – Vinařská stezka se zakončením v Mikulově. Termín zakončení  1. 10. 2023 ve 12 hodin (odchod na vlak 15:30). Místo zakončení v mikulovském Amfiteátru pod Turoldem  viz mapa ».
Vzdálenost na vlak 2,5 km / 45 minut. Odjezd vlaku cca 16:30 hodin, příjezd Praha 21 hodin. Cena vlaku:  230 Kč. Zápisné TAK 160 Kč, neTAK 160 Kč. Tomáš Svoboda 1

** Návrh Fely z 25. října – Zakončení Stezky 2023 od 23. Ahoj přátelé, i my bychom Vás rádi stručně seznámili s našimi plány na pořádání Stezky v roce 2023. Zveme Vás do kraje historických tradic, svébytného folkloru, krásné přírody a v neposlední řadě fantastických koláčů, zveme Vás do Chodska!
Zakončení plánujeme na 1. října v letním kině v Domažlicích, viz mapa ».
Na to, abychom mohli uvádět přesné časy a ceny, je na náš organizační tým příliš brzy, to je zatím ve stádiu příprav.
Za Trasu 23 Eliška Fela Kubátová, Saša Fuchs a Honza Popi Popelka.

** Hledá se pořadatel pro uspořádání 45. Lesních her v září 2023.


STALO SE

** Výstup na Velký Blaník se konal 7. – 9 . 10. 2022.

** Zakončení cyklosezóny se základnou v Klubu lávka Chocerady o víkendu 15. – 16. 10. 2022 absolvovalo 43 cyklistů.

** O třetím říjnovém víkendu se konalo ZakoPoZako v rekreační nemovitosti Dočkalů v Choceradech.

** A konaly se malé či pidi nebo mini neboli trasové Stezky.
Jednička byla v chatě Lučanka v Jizerských horách, Čtyřka putovala Českým lesem, Dvanáctka se toulala ve Smilových horách a zdolala kopec Blaník, Třináctka slézala kopce v okolí Litoměřic, Čtrnáctka byla tři dny ubytovaná na zámku v Trhanově a Patnáctka chystá pidi na Benecku.


ZE SPOLEČNOSTI


INZERCE

** Srdečně Vás zvu na letos poslední koncertní vystoupení skupiny Mad Quartet ve středu 9. 11. od 19,00 hodin v oblíbeném Komunitním centru Kampa », v tzv. Domečku. Těší se na Vás Dick Overdevest (frontman, kytara), Vláďa Pavlíček (housle), Vašek Kupka (basa) a Aleš Dočkal (banjo, vokály, foukátka). Přijďte včas, odcházejte, až to skončí, a povídejte si o přestávkách. Aleš Dočkal 5.

** Sbor Gaudium Pragense bude mít letošní podzimní koncert v pondělí 14. 11. 2022 od 19:30 hodin v kostele Krista spasitele », Grussova 6, Praha 5 Barrandov (Tram 4, 5, 12 a 20 od Anděla do stanice Poliklinika Barrandov a cca 450 m pěšky, viz mapa »).
Z programu: J. S. Bach – O Jesu Christ, meins Lebens Licht, BWV 118; Giacomo Carissimi – Historia di Jephte (šestihlasý vokál); Jan Dismas Zelenka – Da robur, fer auxilium; G. F. Händel – Acis and Galatea (pětihlasý vokál); Nr. 9 Happy we; Nr. 10 Wretched lovers; Nr. 24 Galatea, dry thy tears.
Srdečně zve a také zpívá, Petr Vršek 8

** Tvůrčí tandem Kabar(du)et » předvede další představení „Jak přežít v korporátu“, které se koná 15. 11. 2022 od 20 hodin v Dejvické Klubovně, Generála Píky 26. Srdečně zve (kromě jiného pyšný táta) Aleš Dočkal 5.
Repríza kvazi-kabaretního představení z korporátního prostředí. V rámci hudebně divadelní terapie se Johnny a Lumík smiřují s tím, že se člověk musí občas prodat, aby měl na chleba. Těšit se můžete na koláž písniček, scének i zaručených tipů, během jednoho korporátního dobrodružství. Bude mít happy end? Běžte se přesvědčit! Vstupenky za 250 kč jsou k dispozici přes službu GoOut »

** Poslední šance v tomto roce zahlédnout a vyslyšet famózní skupinu The Tired Horses bude v pondělí 21. 11. v restauraci U Vodárny, Korunní 75, Praha 3. Těšíme se na vás, začínáme v osm, Míla Fuxa.

** Kapela Deformace chystá na pátek 9. 12. 2022 v klubu Elpíčko, Zenklova 11, Praha 8 (Na Palmovce, hned u metra) koncert „Deformace hraje písničky Intimního života“ k 50 letům Deformace (se 40 letou přestávkou) a 25 letům od natočení CD Intimního života. Pozvánky budou poč. listopadu. Martin Slomek TURAS.


ZÁPIS ZE SCHŮZE