Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Články akceFotogalerieStalo se 2023

18. Cesta jenom tam – 1.- 3. 9. 2023

Zpráva z akce

Poslední prázdninový víkend se uskutečnila 18. Cesta jenom tam, výlet historickým motoráčkem M131.1, zvaným Hurvínek. V pátek jsme ze Smíchova přes Nymburk a Mladou Boleslav dojeli do Sedmihorek, kde jsme pak 2 noci spali v příjemném turistickém penzionu Podháj. V sobotu byla cílem cesty „zubačka“, tedy ozubnicová trať z Tanvaldu do Kořenova, jediná toho typu u nás. Motoráčkem jsme dojeli jen do Tanvaldu, protože náš Hurvínek na zuby nemohl. Dál jsme tedy jeli jednotkou Stadler. V Kořenově byl nejprve rozchod, někteří zašli do Harrachova k Mumlavskému vodopádu, jiní si zajeli do Szklarské Poreby podívat se na hřeben Krkonoš ze severní strany. Odpoledne jsme absolvovali exkurzi do Kořenovského depa se zajímavým výkladem a prohlídku Muzea ozubnicové dráhy. Večer v penzionu se hudebníci střídali v hraní až do pozdních hodin. V neděli dopoledne byl čas se projít skalním městem. Po poledni jsme jeli přes Jičín do Chlumce nad Cidlinou, kde jsme se podívali na zahradní železnici „Malá Abula“, vymodelovanou podle švýcarské Rhétské dráhy, případně na zámek Karlova Koruna, a pak už jsme uháněli do Prahy. Ve vlečňáku jsme po celou dobu čepovali dobré pivo Benedikt z Břevnovského pivovaru, které zajistil Aleš Dočkal. Vypily se ho 4 třicetilitrové sudy. Motoráček M131.1228 z Pardubického spolku historie kolejové dopravy, vyrobený v roce 1951 ve Vagónce Studénka, nás spolehlivě dovezl nejen tam, ale i zpátky. Pasažérů bylo 52 (někteří jeli jen kratší úsek cesty) a snad byli všichni spokojeni. Aspoň tak soudím z toho, že mnozí se zajímali, kam pojedeme na 19. Cestu jenom tam. 

Ivan Fridrich (T15)


Pozvánka

Výlet historickým motoráčkem M131.1 zvaným Hurvínek se uskuteční poslední prázdninový víkend 1.-3. září 2023. Navzdory tradičnímu názvu akce vás dovezeme i zpátky. Cílem letošní Cesty bude „zubačka“ z Tanvaldu do Kořenova.

Ještě jsou volná místa, hlaste se urychleně Ivanovi na e-mail ivan.fridrich(at)post.cz a současně zaplaťte zálohu 300 Kč na účet 104641136/0300, var. s. 1311, do zprávy CJT18 a jméno.

Cena jízdenky:

800 Kč TAK a děti

850 Kč pro ostatní

Bohužel letos asi nebudou klasické kartonové jízdenky, protože tiskárna v Kamenici nad Lipou kvůli krachu JHMD není v provozu. Snad dočasně. Nějaké náhradní jízdenky ale budou.

Kam se pojede?

V pátek po poledni pojedeme z Prahy do stanice Karlovice – Sedmihorky. Oba noclehy budou v kempu Sedmihorky, pokud byste raději postýlku, tak máme zamluvená lůžka v turistickém penzionu Podháj, asi půl km od kempu. Večer u penzionu bude ohýnek, pivo, hudba, zpěv…

V sobotu nás motoráček zaveze do Tanvaldu, dále do Kořenova pojedeme pravidelným spojem jednotkou Stadler (Hurvínek na zubačku nemůže). Exkurze do Kořenovského depa, prohlídka Muzea ozubnicové dráhy v nádražní budově a pak volný program – možno popojet do Harrachova a navštívit sklářské muzeum nebo si zajet do Szklarské Poreby a podívat se na Krkonoše ze severní strany. Večer návrat z Tanvaldu do Sedmihorek bude trochu pozdější z důvodu velké obsazenosti trati. 

V neděli po ránu bude možno si projít okruh skalním městem nebo se vykoupat v rybníku Bažantník a po obědě v dobré restauraci u nádraží nasedneme do Hurvínka a přes Libuň a Jičín dojedeme do Chlumce nad Cidlinou. Tam bychom navštívili zahradní železnici, vymodelovanou podle alpské Rhétské dráhy. A pak šupem do Prahy. Program bez záruky, dráha je živý organismus a vše se může ještě změnit.

Jako vždy se bude v motoráku čepovat dobré pivo, nezapomeňte si sklenice.

Ivan Fridrich (T15)


Napsat komentář