Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Poradníky

Poradník 2022-03

MOTTO

Znaven tím vším, já chci jen smrt a klid, / jen nevidět, jak žebrá poctivec, / jak pýchou dme se pouhý parazit, / jak pokřiví se každá čistá věc, / jak trapně září pozlátko všech poct, / jak dívčí cudnost brutálně rve chtíč, / jak sprostota se sápe na slušnost, / jak blbost na schopné si bere bič, / jak umění je pořád služkou mocných, / jak hloupost zpupně chytrým poroučí, / jak prostá pravda je všem prostě pro smích, / jak zlo se dobru chechtá do očí. / Znaven tím vším, já umřel bych tak rád, / jen nemuset tu tebe zanechat. / [William Shakespeare, Sonet 66 přeložil Martin Hilský]


ZPRÁVY Z RADY

** Rada zve na členskou schůzi TAK, která bude v pondělí 7. března 2022 od 18 hodin, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna č. 1, přičemž je potřeba dodržet aktuální vládní pandemická nařízení pro eliminaci nákazy Covid-19.

** Rada se sešla 28. února U Vlčáka. Radní poděkovali Vláďovi Roithovi T14 za léta v nejvyšší TAKové funkci a Jirkovi Valdovi T26 za patnáctileté angažmá v Radě, zvolili si místopředsedkyni TAKu – Káču Režnou T20 – a pak už probíhala běžná konverzace zaměřená k budoucím akcím.

** Rada jednomyslně rozhodla, že je více než žádoucí zapojit se do humanitární pomoci Ukrajině a navrhuje, aby TAK zaslal příslušné organizaci alespoň 10000 Kč. Pro schválení a realizaci zaslání finanční pomoci je třeba svolat Valnou hromadu.

Valná hromada TAKu se bude konat v pondělí 4. dubna 2022 od 18 hodin v Tyršáku.

Všichni si jistě umíme najít mnoho informací, přesto Rada doporučuje pročíst si přiložený letáček nebo prostudovat stránky Stojíme za Ukrajinou, kde jsou uvedeny všechny účty otevřené pro humanitární, ale i vojenské aktivity.

A protože se v TAKové poště občas objeví nabídka nějakého nábytku, tady je ještě jedna výzva Nadace sester Boromejek.

V pondělí 25. 4. 2022 bude Velká Rada. Vedoucí, či zástupci Tras, rezervujte si termín a přijďte v 18:30 hodin do již známé hospůdky Pivní bar v Blanické 28, Praha 2 Vinohrady.

** Příspěvky pro rok 2022 ve výši 250 Kč můžete platit bankovním převodem na TAKový účet č. 2000317496/2010, kde variabilním symbolem bude 2022xx  (xx je dvoumístné číslo Trasy). A ve zprávě pro příjemce příjmení všech platících. Případně je možné platit hotově na členské schůzi TAKu.


STANE SE

Shnilá jízda v termínu 11. – 13. 3. 2022 na Nových hutích u Klostermannů. Odjezd na Shnilku je v pátek v 16:00 hodin z obvyklého místa u metra Pankrác u křižovatky ulic Na Pankráci a Na Strži. Skol Rudla Mráz T16.

plakát 49. bálu v tiskové kvalitě lze stáhnout

  Klubový večer – 49. Bál 2022 – Česká Beseda, bude v pátek 25. března v KZ Domovina, Na Maninách 32, P7-Holešovice. Pořádají Jirka Klíma T2 a Pavel Stulík T1.
Hrát bude Lem81 – orchestr Petra Holuba. Těšte se na předtančení historického českého salónního tance, který s námi nacvičila Eva Vlčková. Ale hlavně si nezapomeňte rezervovat a zakoupit vstupenky u Lenky Borgesové T18 (l.borgesova(at)seznam.cz).
Ceny vstupenek
: TAK 230 Kč, neTAK 270 Kč, na místě 300 Kč. Nenechejte nás v tom prosím a přijďte na náš TAKový bál. Poslední byl před třemi léty…

Můžete si objednávat i jen rezervace. Zajím je prodáno asi dvacet lístků a hrozí, že nakonec bál nebude, ale jistě vzniknou náklady na jeho přípravu.

Zdá se, že situace s opatřeními na epidemickém poli se konečně vyvíjí směrem, jak jsme si přáli, aby naše úsilí s přípravou bálu nevyšlo do prázdna. Jak je uvedeno na portálu Covid, tak od 1. března nebude omezen počet účastníků společenských akcí. I když hned v následujícím odstavci je uvedeno, že: veřejné i soukromé společenské akce se mohou konat s limitem účastníků 500 osob“ (nějak mi nejde dohromady to s úvodním oznámením, že nebude omezen počet účastníků společenských akcí), tak i v případě platnosti limitu 500 osob tohoto počtu s pravděpodobností limitně se blížící jistotě nenaplníme. Zbývá už jen, aby se do konání bálu uvolnily i předpisy ohledně nošení respirátorů.

5. Herakleidy se budou konat v pátek 22. 4. 2022 ve večerních hodinách v Praze. Tímto vás na ně zveme. Jedná se o fyzicky nenáročný večer plný her, soutěží a kvízů. Navíc se celý odehrává v restauraci. Kapacita místa v restauraci je 36 účastníků! Ti, co se rádi baví a soutěží, se mohou přihlašovat zde: herakleidy.tak23.cz. Pořadatelé Saša Fuchs T23, Jirka Valda T26, Saša Fuchs T13, Márvn T23

  • Nepotřebuješ žádné speciální znalosti, jen hrát v duchu fair-play s nasazením a bez internetu.
  • Jídlo a pití není třeba řešit, akce se bude konat v restauraci.
  • Počítejte s drobným vstupným do 100 Kč. Budeme vybírat na místě.
  • Kapacita sálu je omezená na 36 účastníků, tak se svou přihláškou neváhej.

23. – 24. dubna bude Zahájení cyklosezóny, hlaste se Lence Borgesové.

V pondělí 25. dubna se u mohyly na Bílé Hoře uskuteční tradiční oslava svátku jara a Jiříků spojená s hrou v kuličky a konzumací osobně přinesených pamlsků a nápojů. Okolo 16. hodiny zve Jiří Navrátil T16.

 64. Stezka – Českým rájem, 11. – 15. 5. 2022. Zakončení – Zakončení v areálu atletického stadionu Ludvíka Daňka, Skálova 207, Turnov – mapa. Ředitelem Stezky je Tomáš Svoboda T1, k pomocnému pořadatelství se přihlásila Osmnáctka.

** Cena TAK 130 Kč, NeTak 190 Kč, vlak 70 Kč. Řádný termín přihlášení Stezky do 30. 4. 2022

** Tabu noclehy
** Platby Tras organizátorům
** Plakát Stezky v pdf ke stažení a k tisku

 Rezervujte si víkend 27. – 29. 5. 2022 pro návštěvu Keblan a několikrát odložený 2. ročník Orientačního běhu. Bližší informace budou následovat na jaře podle aktuální situace. Formát víkendu bude velmi podobný prvnímu ročníku. Poběží se závod po mapě Keblanského potoka a bude více variant tras pro všechny věkové i obtížnostní kategorie. Stejně jako posledně záleží na každém, zda to pojme sportovně či společensky. Budeme se na vás těšit na konci května. Za organizační team: Jenda, Anička, Míma, Rom a Popi.

 17. Cesta jenom tam – tradiční výlet historickým motoráčkem  zvaným Hurvínek, se uskuteční 19. – 21. srpna 2022 a bude letos delší, vyjedeme už v pátek po poledni. Zájemci se mohou předběžně hlásit na mail ivan.fridrich(at)post.cz, závazné přihlášky se zálohou budu vybírat na jaře. Ivan Fridrich T15.


INFORMACE

Důležitá informace pro uživatele počítačů: Kdyby ti přišel do e-mailu vyděračský email, který operuje s vymyšleným porno videem (i čímkoliv jiným), bývá v tom e-mailu uvedeno tvoje skutečné heslo. Ale nikoliv chybou Seznamu nebo jiného správce elektronické pošty, ale kvůli tomu, že jsi ho patrně použil na jiném místě. Stačí se do nějakého e-shopu zaregistrovat svým e-mailem a se stejným heslem a dáváš jim vlastně přístup do své mailové schránky.
Doporučil bych:
1. Změnit si heslo na všech službách, co používáš
2. Zadat svoji mailovou adresu na https://haveibeenpwned.com/ a zkontrolovat, která ze služeb, co používáš, se stala obětí hackerského útoku
3. NIKDY nepoužívat stejné heslo na více místech. Bohužel v dnešní době člověk potřebuje tolik hesel, že už to není v lidských silách si pamatovat a je prakticky nezbytné používat specializovaný program, který ti pro každou službu vygeneruje unikátní heslo a bezpečně ho uloží. Buď to bývá vestavěno v systému, nebo jsou na to programy jako LastPass, 1Password a spousta dalších (nech si poradit od toho, kdo ti spravuje počítač). Doporučuje Vašek Řehák T20.


STALO SE

** Byla Spanilá jízda v Beskydech. Pořadatelé měli hodně práce s odhlašováním a někdy zase s přihlašováním lidí, Soňa nakonec o svůj houfec pečovala on-line. Ubytovatelé byli vstřícní, počasí přálo… Fotek jsme viděli dost, ale nikdo neposlal pár slov. Tak snad někdo pošle do příštího Poradníku nějaký článeček, pište vorlovaj(at)gmail.com.

Záchodky
pohled na Prahu ze záchodků

ZE SPOLEČNOSTI

Záchodky z Ištvánovy krabičky – vyhrabala jsem  originální zadání z jednoho z prvních 13kových Dezobů, který organizovali asi Honza Jeřábek a Jana Hrušková a jehož tématem byly pražské záchodky. Nevím, kdo z vás se ho tenkrát zúčastnil, ale myslím, že jsem ho s Broučkem (kde je mu konec) tenkrát vyhrála. 
Na fotkách najdete jednak zadání (foto příslušného záchodku) a dále nápovědu (pohled ze záchodku na Prahu). Jak se tak na to koukám, obávám se, že zůstal zachovaný  pouze záchodek č. 12 na Vyšehradě, ale možná víte ještě o nějakém. Některé z nich se kupodivu přeměnily na kavárny. Hezké dny přeje Helena Švachová T12.

** Šéfem, chcete-li vedoucím Osmnáctky se stala Lenka Borgesová.


INZERCE


ZÁPIS ZE SCHŮZE