Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Poradníky

PORADNÍK leden 2021

Pouze pro vnitřní potřebu vydává Turistický akademický klub 
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlovaj(at)gmail.com

MOTTO: odvahu a krásné srdce | těm kteří se nebojí | pozlátko seškrábnout ze lži | a poznat zlato na hnoji

Jan Skácel

ZPRÁVY Z RADY

  • Rada informuje, že vzhledem k omezením vyhlášeným systémem PES…, je  pravidelná schůze v pondělí 4. ledna 
  • Rada pracuje korespondenčně, případně
  • Rada vyzývá členy k přemýšlení nad kandidaturou do Rady TAK a majitele TAK, protože rok 2021 je zase volební a výroční schůzi rada připravuje ve víře, že se již bude smět konat.
  • Máte, prosím, nápad koho odměnit za propagaci ještě vetší slávy TAKu?
  • Hlaste JaVor termíny plánovaných akcí v roce 2021.

AKCE

  • 44. Spanilá jízda v termínu 5. – 7. 2. 2021 je ZRUŠENA. Za současné, a možná ještě zhoršující se situace v blízké buducnosti, hejtmani spanilých houfců jednomyslně rozhodli Spanilku v daném termínu zrušit. Dokud neotevřou hotýlky a hospody, tak by to ani nešlo (PES 4. a 5. stupně zakazuje obytování pro rekreační účely). Hejtmani nevylučují možnost uspořádání Spanilky v nějakém pozdějším termínu, ovšem vše závisí na vývoji epidemiologické situace a určitě i na možnosti synchronizace organizačního zajištění.
  • 49. bál – Česká beseda, aneb návrat do roku 1863, který se měl uskutečnit v pátek 26. 3. 2021 v KZ Domovina, je ZRUŠEN.

Ahoj všichni TAKoví přátelé, Neříká se mi to lehkým srdcem, ale pandemická situace a hlavně tendence jejího vývoje nám do karet rozhodně nehraje a shromažďování ve větším počtu v současné době možné není – a s pravděpodobností hraničící s jistotou v nejbližší době nebude. Momentální stav podle hafana (PSA) je na stupni 4 a asi nezbude nic jiného, než že nás naši hlavouni přesunou na stupeň nejvyšší i se všemi důsledky. Restrikce, jakkoliv s některými by asi šlo polemizovat, nám tak vůbec neumožní se scházet. A to jak na nácvik, tak ani pak na samotném bálu. Za předpokladu, že tabulka PES bude platit i v březnu, tak ani při tom nejnižším stupni bychom se nemohli v Domovině veselit, protože maximální přípustný počet lidí při stupni 1 je 100. A to by při započtení obsluhy občerstvení a hudby snad nás (doufám) přece jen mělo být víc.

Jak se všude píše a říká, tak asi skutečně jedinou nadějí, jak se z toho dostat, je očkování. To by nám mohlo zajistit aspoň nějakou imunitu. Otázkou ale je, kolik lidí a v jaké věkové skupině se stačí proočkovat tak, abychom ke konci března už byli všichni imunní. Do té doby nemá cenu tahat tygra za ocásek a snažit se vir „porazit“ přesvědčením, že se nám nic nestane, že se nás to netýká. Pokud by osoby nad 65 let měly mít přednost, tak by tato věková kategorie dříve narozených zamýšlený termín mohla stihnout – teoreticky. Co ale ti mladší, kteří by museli na vakcínu čekat. Rozhodně nechceme nic pořádat bez toho, aby měli možnost se zúčastnit taky, tedy v případě, že se na ně vakcína ještě nedostane. Bylo by to krajně nefér!
Nechtěli jsme nic nechat náhodě, zahájili přípravy na bál a snažili jsme se být připraveni na možnost, že by přece jen bylo možno ho uspořádat. Dostali jsme se ale do stejné situace, jako pořadatelé jarní Stezky – nejde to.

Se slzou v oku tedy s Pavlem coby pořadatelé rušíme bál v klasickém stylu. S Radou TAKu jsme to probírali také a dali jim naše rozhodnutí na vědomí. Nicméně si necháváme otevřená dvířka pro případ, že se stane zázrak, zvedne se mlha nad močálem a mohli bychom se sejít v plánovaném termínu ve větším počtu. V takovém případě bychom uspořádali nějakou formu tancovačky, abychom nerezignovali úplně na náš společenský život. Náš klasický bál by to nebyl, protože ten musí být i s předtančením. Je přece jeho nedílnou součástí. Domovinu máme na původní termín zatím domluvenou a hudbu a občerstvení taky. O konání tancovačky bychom rozhodli asi až začátkem března. 

Ředitelé Jirka klíma T2 a Pavel Stulík T1. 

  • 63. Stezku, která se bude konat 24. – 28. 9. 2021 se zakončením v Písku, pořádá Dvacítka. Tabulka tabu noclehů… Uživatelská jména a hesla vedoucích Tras a jejich zástupců pro přihlášení jsou stejná jako na 62. Stezku. Přihlašovací údaje se dají obnovit přes „Zapomenuté heslo“ nebo to můžu udělat já, stejně tak přidání/odebrání uživatele. Nyní lze zadávat/opravovat TABU noclehy, IvŠi T4 

STALO SE

  • Za přísných bezpečnostních a hygienických opatření se přátelé v Trasách rozloučili se starým rokem na ruzných loukách a v různých lesích v okolí města.
  • Koronavirus SARS-CoV-2 (covid-19…)

INFORMACE

  • Vzhledem k nekonvenčnímu roku 2020 se vymkla kontrole i výroba odznaků 62. Stezky. Nyní však jsou ji ve výrobě. Jejich distribuci šéfům vyřešíme operativně. Veronika T20

ZE SPOLEČNOSTI

Helenka Švachová se smutkem v srdci oznamuje, že Ištván zemřel náhle na svém oblíbeném gauči 25. 12. 2020. Odešla s ním velká osobnost, na kterou budou vzpomínat nejen děti z táborů v Keblanech, ale i dospělí přátelé napříč Trasami a akcemi TAK. Parte…

INZERCE

  • Čtrnáctka opět plánuje letní devítidenní cyklozájezd s tím, že zájemci z členů a příznivců TAKu se budou moci přihlásit počátkem ledna. Takže kdo by měl zájem s námi jet ke Korutanským jezerům… 24. 7. – 1. 8. 2021, tak ať se mi ozve. A je potřeba tak učinit co možná nejdříve. V T14 je dost velký zájem a volných míst už opravdu mnoho není. Přihlášeným (na které se dostalo) pak pošlu za okolo poloviny ledna bližší informace (zejména ohledně zaplacení zálohy). Vláďa Roith T14.
  • V příloze posílám zimní zpravodaj oddílu KČT Banka se zimními a brzce jarními akcemi. Zpravodaj byl připravován v době, kdy situace vypadala poměrně optimisticky, teď je situace opět poněkud nejistá, ale pevně doufám, že pokud to bude jen trochu možné, budete se těchto akcí znovu rádi bez větších obav zúčastňovat, protože jinak by veškerá práce a snaha organizátorů byla marná. Beruna
  • Ahoj příznivci Nohybu, Před časem jsem v trampském časopisu Puchejř vážně i nevážně vyprávěl o různých součástech vandrovní výbavy, které jsme všichni používali od dávnějších dob až dodnes. Nejen o celtách, dekách, spacích pytlích, o tornách, stanech a přístřešcích, ale třeba také o nejrůznějších nádobách, které kdy olizovaly plameny našich ohňů, o dobře nebo málo svítících baterkách. A hlavně o zajímavých příhodách, které se dávno i docela nedávno odehrály na pěších a vodních vandrech, na cyklistických a lyžařských výpravách i při silvestrovských oslavách. Také na zmíněných toulkách s Prťákem a dalšími Nohybáky.
    Redaktor Puchejře Tony sestavil z jednotlivých vyprávění, doprovázených skoro padesáti kresbami Mikiho Ryvoly, knížku Stopou toulavou.
    Věříme, že by knížka mohla zaujmout i vás, případně vaše kamarády. Někoho s kým se doposud setkáváte, nebo někoho z těch, s kterými už se vídáte jen občas. Snad by také mohlo jít o vhodný vánoční dárek. Podívejte se na obrázky a uvažte. Knihkupectví už jsou otevřena. V Praze ji mají v knihkupectví Luxor na Hlavním nádraží a v Metru Dejvická. Pokud by knihu někde neměli, mohou ji u distributorů objednat. Měla by stát 240 Kč. Při objednávce přes Internet a vyzvednutí v některé z výdejen může být o něco levnější. Fredy
    Jestli váš zrak spočine na mých malůvkách, přimhuřte prosím oko nad drobnými nepřesnostmi nebo nad přílišným rozletem fantazie. A věřte, že při kreslení mi Fredy často stál modelem, i když to teď popírá… Miki Ryvola. 

Přátelé, přeji všem, kteří prodělali covidovou „chřipečku“, aby se brzy a zcela zotavili. 
S láskou vzpomínejme na kamarády, kteří vloni odešli na věčnou Stezku.
Přeji nám, abychom co nejdříve mohli plnými doušky a po celý rok objevovat další krásná místa v Česku i ve světě, abychom se mohli svobodně vracet s kamarády na všechna hodně oblíbená místa. 
Abychom mohli svým dětem a vnoučatům svobodně předávat TAKové zkušenosti.
Přeji všem zdraví, toleranci a hodně slunce v roce 2021
JaVor


Přílohy: 
Kalendář akcí 2021…
KČT Banka – zimní zpravodaj… a členské příspěvky…