Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Poradníky

Poradník 2021-12

Vydáno pouze pro vnitřní potřebu TAK
IČO: 00199214, účet č. 2000317496/2010
Sídlo: Malá Štupartská 646/1, 110 00 Praha 1
Elektronická pošta: tak.praha@email.cz
Pokladník: Stáňa Donthová, e-mail: sdonthova(at)seznam.cz
Poradník: Jana Vorlová, e-mail: vorlov
aj(at)gmail.com

Trocha pohybu – fotbal poslepu, LH 2021

MOTTO

Člověk rád počítá své potíže, ale neumí počítat své radosti. [F. M. Dostojevskij]

ZRPÁVY Z RADY

Rada na členskou schůzi TAK, která bude v pondělí 6. prosince 2021 od 18 hodin, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna č. 1. Vzhledem k aktuální pandemické situaci je potřeba dodržet aktuální vládní nařízení pro eliminaci nákazy Covid-19.

Rada děkuje Tomášovi Svobodovi T1 za to, že se ujal pořádání 64. Stezky 2022.

Rada připomíná, že únorová Valná hromada bude volební. Přijímá kandidatury do Rady a návrhy na odměnu za ještě větší slávu TAK. Pokud víte o nějakém vhodném sálu pro 82 až 100 lidí, neváhejte kontaktovat kohokoliv z radních.

Stačí mávnout vánoční kouzelnou hůlkou nad tímto světem, a spatříte, že všechno je jemnější a mnohem krásnější [Dr. Norman Vincent Peale, Americký protestantský kazatel a spisovatel. Rada přeje všem členům TAK, všem kamarádům, přátelům a příznivcům TAK, klidné dny v adventní době a krásně jemnější a pozitivní vánoční svátky s negativní diagnózou na covid-19.

Členské příspěvky pro rok 2021 dosud nezaplatili Halovský Mirek, Opltová Ilona, Plavcová Hana. Částku 370 Kč (250 příspěvky + 120 Kč penále) mohou zaplatit obratem platbou na účet č. 2000317496/2010 či v hotovosti po dohodě komukoliv z Rady.


STANE SE

Dovolí-li pandemická situace, bude v pondělí 20. prosince tradiční koledování v kapli u Apolináře pod taktovkou Jedničky.

Spanilá jízda v Beskydech bude 4. – 6. 2. 2022. Přihlášky na prosincové schůzi nebo u hejtmanů.

Výroční volební schůze TAK se uskuteční v pondělí 14. 2. 2022.

Herakléidy budou snad na jaře.

25. března bál 2022 – Česká Beseda, bude v Domovině. Pořádají Jirka Klíma 2 a Pavel Stulík T1.

64. Stezka 11. – 15. 5. 2022, hlavním manažerem akce je Pavel Svoboda T. Zakončení – Letní kino Turnov dne 15. 5. 2022 cca od 13 do 16 hodin. Pořadatelé hledají pomocníky pro servis – organizaci a hladký průběh zakončení (ochrana bágliště, vydávání odznaků, polepení vlaku, informátora apod.).


INFORMACE

Jistě jste si někteří všimli, že jsem konečně získala čas k radikálnějšímu řešení prostředí webových stránek TAK. Ty staré již nebudu aktualizovat, ovšem k prohlédnutí ještě nějakou dobu budou. Prozatímní adresa nových stránek je https://takpraha.cz, Jana Vorlová T14.

Míša Borges T10 pořádá středeční cyklovyjížďky od ca 16:30 (po cestě občerstvovna), pokud máte zájem, kontaktujte ho.

Tomáš Svoboda T1 je schopen zorganizovat pro malé skupiny (asi 4-15, nejlépe cca 8 lidí) víkendové putování po Šumavě s bydlením. Chodí se mimo cesty, typicky 20 km, ale třeba i 36 km.

Wickie a Vašek ze Čtyřky tentokrát cestují po Kubě, novinky z cesty můžete sledovat v Facebooku Saši nebo na stránkách Čtyřky.


STALO SE

63. Stezka – Písek 24. – 28. 9. 2021; foto Jana Vorlová T14

Dozvuky 63. Stezky: Milí kamarádi Stezkaři, Opožděně, ale přece jen cítím potřebu se vrátit k trasové soutěži na zakončení Stezky. Zadání pořadatelů v podobě šestice povinných slov bylo hodně obtížné, ale jak bylo vidět, tak řešitelné bylo, soutěž se líbila a povedla se.
Já jsem si k tomu účelu dopředu připravil text pro případ, že bychom na Dvojce nebyli schopni připravit něco smysluplného. Povedlo se, dali jsme dohromady „básničku“ a dokonce náš projev byl oceněn. To moje povídání sice obsahovalo povinná slova, i když dosti krkolomně našroubovaná, ale hlavně nesplňovalo podmínku projevu člena jedné ze čtyř stanovených kategorií – německý důstojník, Američan v Plzni, Čech v Moskvě nebo Rus v Praze. Já bych totiž mluvil za sebe, ale snad (doufám) za nás všechny, kteří jsme tam byli. Kromě toho bych určitě nesplnil závaznou podmínku délky 1 minuty, protože by se při čtení ve mně všechno sevřelo a chvilkami bych trapně mlčel. Posílám proto svoji verzi touto cestou, kdy na limitu 1 minuty nesejde. Na zakončení jsem nenašel sílu text přečíst veřejně, byť i mimo soutěž. Myslím si ale, že toto poděkování zaznít mělo. Za sebe ten pocit mám… Jirka Klíma T2.
Poděkování
Můj táta vstoupil do tankové brigády čsl. armády ve Velké Británii, když mu bylo dvacet. Po vylodění v Normandii v roce 1944 si jeho jednotka razila cestu německými, švabach vyznávajícími krtnožkami. I když tehdy začínalo zimní období, tak v tanku se nějaký větrák na ochlazení určitě hodil. Sice nevím, jestli vojáci museli držet spánkovou pohotovost, ale cestou spánkovým deficitem trpěli určitě všichni.
Po příjezdu do Československa pak tátova jednotka pak dislokována možná někam sem, možná o kus dál, to nevím přesně, a hlídala demarkační linii, na jejíž druhé straně stála Sovětská armáda.
Nikdy jsem se táty nezeptal, kudy postupovali, jak bojovali, na jeho příběhy během té doby, ani na kterém místě demarkační linie skončili. Tehdy, ve svém mladistvém věku, jsem to nepovažoval za důležité. Teď už to dohonit nejde a je mi to moc líto.
Díky tati za všechny, že jsi byl součástí spojenecké armády, která nás všechny, kromě jiných hrůz německé okupace, zbavila i potravinových lístků. A promiň, že jsem se neptal a nepoděkoval ti dříve. Tvůj syn Jirka


Spirituál kvintet 2021

ZE SPOLEČNOSTI

Přátelé, chci se s vámi podělit o velký zážitek. Díky kamarádovi jsem se 13. října dostal na úplně nejposlednější z posledních koncertů Spirituálů. Obdivuji je s jakou pompou a energií zvládli tu strašnou šňůru před vždy vyprodanou Lucernou. Přiznávám, že jsem nostalgik, i slzička ukápla (bylo tu – není tu)…
Oproti jiným podpbným projektům nebylo jeviště plné bývalých a předbývalých členů, hráli pouze v té své poslední sestavě a skvěle! Ti z té nejhořejší galerie byli decentně a bez smutečních tirád zmíněni. Klobouk dolů, pane doktore Tichoto, děkuji a věřím, že při 70. výročí se opět sejdeme! Tom Charvát T5.


INZERCE

Pozvánka na tradiční vánoční koncert sboru Gaudium Pragense 11. prosince v Betlémské kapli od 17:00 hodin. Zpívá například Petr Vršek Šnek T8 nebo Blanka Vlaštovičková z Asonance.

Michal Řehák T20 doporučuje: pokud ještě nemáte na letošního Silvestra ubytování a rádi byste ho strávili na horách, případně znáte nějakou skupinu, která stále hledá to pravé místo, tak mám jeden tip: z důvodu koronavirových komplikací se nečekaně uvolnil termín v penzionu Jednota v Rokytnici nad Jizerou, který provozuje moje tchýně s tchánem. Bohužel jim na poslední chvíli musela odřeknout partička z Německa a tak teď sháníme náhradu.
Penzion nabízí možnost ubytovat až 39 osob ve dvou- až pětilůžkových pokojích a je umístěn na klidném místě na půl cesty mezi Rokytnicí a Rezkem. Ubytování je jednodušší, ale je doplněno super kuchyní a obsluhou. Navíc je z něj blízko na sjezdovky, k běžeckým tratím, na Dvoračky a, v případě dostatečného množství sněhu, je přímo u penzionu 500m dlouhá sjezdovka s vlekem.
Recenze případně může poskytnout Dvanáctka, která se tam letos chystá v půlce prosince a slavila tam „svého“ Silvestra v roce 2019. Podrobné info je na www.penzionjednota.cz

ZÁPIS ZE SCHŮZE