Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Poradníky

Poradník 2022-06

MOTTO

„Lidská bytost je součást celku, který nazýváme „vesmír“, součást ohraničená v čase a prostoru. Prožívá sebe sama, své myšlenky a pocity, jako něco odděleného od zbytku – je to druh optického klamu vlastního vědomí. Tento klam pro nás představuje jakési vězení, omezuje nás na naše vlastní touhy a vztah k několika nejbližším osobám. Naším úkolem musí být osvobodit se z tohoto vězení tím, že rozšíříme okruh svého soucitu tak, aby zahrnul všechna živá stvoření a přírodu v celé její kráse.“ [Albert Einstein 1879 – 1955]


ZPRÁVY Z RADY

Rada zve na členskou schůzi TAK, která bude v pondělí 6. června 2022 od 18 hodin, Tyršův dům, 2. patro, posluchárna č. 1.

Rada děkuje Tomáši Svobodovi a všem pořadatelům 64. Stezky za hladký a přívětivý průběh zakončení i za vypravení ztezkového vlaku.

Příspěvky pro rok 2022 ve výši 250 Kč můžete platit bankovním převodem na TAKový účet č. 2000317496/2010, kde variabilním symbolem bude 2022xx  (xx je dvoumístné číslo Trasy). A ve zprávě pro příjemce příjmení všech platících. Případně je možné platit hotově na členské schůzi TAKu.


STANE SE

Tykolka 10. – 12. 6. 2022. Ubytování pro 32 přihlášených v Jesenici Pod Kempem – vedoucí je příjemný, ubytování v chatkách výborné, budeme mít na večery salonek jen pro sebe, pro pivo atd. si budeme chodit chodbou cca 15m. Cena za pobyt s polopenzi je 1190 Kč. Navrhovaný sobotní výlet je dlouhý 45 km, převýšení je 560 m. Oběd jsme dohodli na 13:00 v Kralovicích v restauraci hotelu Bílý beránek. Mo+Ka Moravcovi T16.

Noční cesta s láhví oblíbeného nápoje určitě bude v pátek 17. 6. 2022. Autobusem 382 z Hájů v 17:15 hodin (přijeďte dříve, abychom se do busu vešli. Jedeme zase stejně jako vždy do Vyžlovky a pak pěšky až do půlnoci, kdy bychom měli dojít do Ondřejova. Zastavíme se u rybníků a ve dvou hospodách (1. Vyžlovka, 2. Černé Voděrady). V sobotu a v neděli nás čekají další akce, bude mi přesně 70 let… Honza Maňák T17.

Vítání léta, asi 2017, foto asi Ivan Šimůnek

 Úterý 21. 6 2022 Vítání léta.

Vážení, tímto Vám oznamuji, že mám všechna potřebná povolení bude se konat Vítání léta ve Vojanových sadech. Začínáme v 19.00 hodin a končit by se mělo o půlnoci.
Trochu nám akce koliduje s otevřením sadů pro veřejnost. Pro veřejnost jsou sady otevřeny do dvaceti hodin. Prosím proto o shovívavost.
Sám nemohu uvěřit tomu, že jsme začínali ještě poslední rok „za totáče“. Děkuji všem za ústrojovou kázeň a prosím zejména o to, aby Vámi pozvaní hosté byli předem přesně informováni s tím, že za ně přebíráte zodpovědnost za jednoduchá pravidla vstupu. Moc se na všechny těším a rád se všemi oslavím svoje kulaté narozeniny. Mirda Hoza T3.

  O víkendu 24. – 26. 6. 2022 letní PanTAKové hry v Soběslavi letos opravdu budou. Na začátku června tedy čekejte přihlášku s cenou. Velmi se na Vás po pauze těšíme, věříme, že se nás sejde dost. Za přípravný tým Veronika a Monika T20.

PPP 2000, foto od Blanky Chvojové

Plešivecký Patnáctkový Potlach (PPP) je naplánován na čtvrtek 14. července. Tak, jako každoročně, jste zváni, přátelé Patnáctky. PPP v našem podání je takový delší, někdy celonoční, piknik, tj. posezení s kamarády u ohně, trochu tlachání, trochu zpívání, trochu pití a jídla pod heslem „co kdo přinese, to kamarádi rádi vypijí a snědí“. Na noc se hodí spacák a případně i nějaká celta nebo jiná plachta, počasí neporučíme.
Čtvrteční termín je již tradiční, protože víkendů je málo a důchodci mají vlastně čas pořád. Plešivecký trampský camp Haďárna je v bývalém lomu pod červenou značkou z Plešivce do Lochovic a je dobře dostupný od vlakových zastávek Rejkovice, Lochovice, Radouš a Jince nebo od auta zaparkovaného v sedle Klínek. Místa je tam dost. Jen tam chybí pitná voda, tu je třeba donést s sebou, stejně jako ostatní pití, jídlo, hudební nástroje a dobrou náladu.
Bližší informace vám rád podám Frank Vitha 15 (f.vitha(at)seznam.cz). Nebo kdokoliv z Patnáctky. Těšíme se na shledanou.

Foto Ivan Fridrich

17. Cesta jenom tam – 19. – 21. srpna 2022. Výlet historickým motoráčkem M131, zvaným Hurvínek, bude letos o půlden delší, vyjedeme už v pátek po poledni. Tradiční název akce neodpovídá skutečnosti, neboť už léta pasažéry vozíme i zpátky. Letošní trasa povede směrem na jihozápad.  V plánu je v pátek cesta do Klatov, v sobotu jízda po šumavských lokálkách – krásnou horskou tratí do pohraniční stanice Železná Ruda-Alžbětín (Localbahnmuseum Bayerisch Eisenstein), zpět do stanice Špičák, kde bude delší přestávka. Vycházka k Čertovu jezeru nebo lanovkou na vrch Špičák (možná někteří stihnou oboje) a oběd. S kratší zastávkou někde na Domažlicku dojedeme až ke kempu u rybníku Sycherák. V neděli se kousek vrátíme a zastavíme v některé chodské obci. Přes Domažlice se pak nasměrujeme k domovu. Trasa bez záruky, neplánované výluky můžou vše změnit. Oba noclehy budou v kempech. Celou cestu bude v motoráku dobré točené pivo, hudbu ve vlaku i kempech budeme mít vlastní, jak je na TAKových akcích zvykem. Vzhledem k delší cestě je letos jízdné o něco dražší, 850 Kč (členové TAKu a děti) a 900 Kč (ostatní). Za zaplacené jízdné obdržíte klasické kartonové „Edmondsonovy“ jízdenky. Přihlásit se můžete na email ivan.fridrich(at)post.cz a zaplatit zálohu 400 Kč na účet 104641136/0300, var. s. 131, do zprávy „CJT a jméno”. Do konce června je záloha vratná. Motorák už je téměř obsazen, váš zájem teď rozhodne, bude-li se brát vlečňák – ovšem přihlásit se musíte co nejdřív!  Ivan Fridrich T15.

64. Stezka Českým rájem 11. – 15. 5. 2022, vítěz soutěže Tras, foto Jana Vorlová

 16. – 18. 9. 2022 Lesní hry.

.

STALO SE

64. Stezka – Českým rájem, 11. – 15. 5. 2022. Nádherné počasí, nádherná příroda, pěkné zakončení.

27. – 29. 5. 2022 byl dvakrát odložený 2. ročník Orientačního běhu.

.

INFORMACE

** Zahájení cyklosezóny bylo nakonec zrušené.

.

Foto Mirka Husáková T8

ZE ŽIVOTA TRAS

** Členové Jedničky a Osmičky byli na společné akci v Saském Švýcarsku. Na přelomu dubna a května vyrazilo patnáct členů z obou Tras vlakem na prodloužený víkend do kempu v Bad Schandau.

Nebyla to žádná odpočinková akce, po celé tři dny se náročně chodilo s poměrně velkými převýšeními. V prvý den se uskutečnila túra v oblasti Kuhstall a Kleiner Winterberg s návratem do kempu, druhý den byl po strmých žebřících zdolán vyhlídkový hřeben Schrammsteine a v Affensteine jedna z nejhezčích vyhlídek Saského Švýcarska Carolafelsen. V den návratu domů se ještě vyrazilo busem na návštěvu Kurort Rathen a zde na  túru kolem Amselgrund na Bastei. Počasí akci přálo a tak všichni účastníci odjížděli domů ze Saska spokojeni. Josef Jimmy Jirsa T1.

64. Stezka – Na stezce do Evropy Letošní „Stezkaři“ si květnové cyklistické putování krajinou Trojmezí zvláště užívali po delší době bez nutnosti sociální distance a bez povinného nošení roušek i na kole. Česko-německo-polské Trojmezí leží na soutoku Lužické Nisy a Oldřichovského potoka u Hrádku nad Nisou a nedaleko Žitavy. Pečlivé přípravy a organizace výletu se ujali kolegové z Přátel přírody z německého Löbau, zejména Sigfried Fleischer, který nás také na kole provázel. V dalších dnech jablonecká skupina vytipovala příjemná místa Jizerských hor, naplánovala jejich návštěvu a vycizelovala cyklistické trasy… Celý článek » Evy Skopkové z Cyklotrasy.

.

INZERCE

** Spolky Kampy zvou na X. Prostřený stůl, tentokrát pro zdravotně postižené děti – Nadaci Artevide v úterý 21. června 18 – 22 h na Malostranském Náměstí. K „prostírání dobrot bude společný, 40 metrů dlouhý stůl. U Stolu budou koncertovati Hudební soubor nevidomé mládeže & amp, Muzikanti z Kampy a další. Prodejní výstava obrazů zrakově postižených dětí Nadace Artevide. Na „vstupenkách“ za 100 Kč budou vyznačena 4 jídla či nápoje věnované podporovateli, které zakoupíte ve stáncích podniků v těsném okolí Stolu. Tím podpoříte benefici. Výtěžek k nákupu školních a výtvarných potřeb.