Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Články různé

Nenechte si ujít přehradu Hostivař

Ahoj kamarádi,

užil jsem si čtyřkovou vycházku a dnes se vypravil na Přehradu Hostivař. Před lety jsme na Dvanáctce pořádali vycházky po potocích protékajících Prahou. Přesto jsou na Botiči místa, která jsme tehdy vidět nemohli. Pro obyvatele Jižního města a okolí to asi nebude novinka ale pro nás “Seveřany“ je vypuštěná hostivařská přehrada většinou neznámá.

Na tabulích, které na břehu najdete, jsem se dozvěděl to samé co na internetu: stavba přelivu měla být hotová v prosinci 2022, skutečnost je ale taková, že dnes, na konci března 2023, hotová není. Ale protože se na březích kácí stromy a na původním dně kosí tráva a likviduje buřina, zdá se, že se práce blíží do finále a brzy se začne napouštět. Levý břeh je i nadále nepřístupný, je zde oplocené koupaliště. Mimo provoz je uzamčené. Zato pravý břeh je průchozí. 

Cestou od autobusové zastávky Newtonova minete otevřenou „provizorní bránu“ a bokem odloženou značku Zákaz vstupu. Asi to ještě nestihli odstranit a uklidit. Dobře jsem udělal, že jsem se nenechal odradit. Kromě „obnaženého údolí“ poskytuje zajímavý a zřejmě na dlouhá léta neopakovatelný pohled na celý protější levý břeh včetně nuda pláže, která je nyní vidět celá. Tedy „nahoře i dole bez“. Téměř u hráze, která přístupná není, vás čeká trochu příkrý výstup nahoru do stráně. Ze skupiny dělníků, kteří zde právě pracovali, neměl nikdo žádné námitky proti mému průchodu k tomu „výstupu“. Zbytek cesty podél Botiče je již po asfaltované silničce. Po pravé straně stojí domy a na druhém – levém – břehu se pasou ovce, právě narozená jehňata a o nějaké kozy také nepřijdete. Pokud se opravdu začne brzy napouštět, doporučuji neváhat a vypravit se tam. Nebo počkat do dubna, až se tam vypravíme zase s nějakou vycházkou. Zbytek cesty nabízí několik zatím zavřených stánků, luxusní restauraci Selský Dvůr, raně gotický kostel Stětí sv. Jana Křtitele s pěkně opravenou farou, Kozinovo náměstí se Hmatovou stezkou, průchod Hálovým statkem a nástup do tramvaje nebo autobusu na stanici Obchodní centrum Hostivař. To Centrum si nechte zase na někdy jindy.

Ať se tam nyní vypravíte sami, nebo v dubnovém termínu, který ještě upřesním, je jen na vás. Ale myslím, že ta procházka stojí za tu trochu námahy. Pět a půl kilometrů také zvládne každý průměrný chodec.

Sepsal a na vycházky zve Pepa Beran