Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Články různéČlánky tábory

Těžba vltavínů v Nesměni? To snad ne!

Na táborech na TAKové louce v jižních Čechách mezi obcemi Nesměň a Keblany vyrostlo už několik stovek TAKových dětí. Místo je to naprosto kouzelné – louka u potoka utopená v lesích zcela mimo čas a prostor. Bez elektřiny, signálu, internetu a světelného i jiného smogu. Neznám jiné místo, kde by noční nebe bylo tak hluboké. Na tuto louku teď jezdí už druhá generace TAKových dětí a ta první generace táborových odchovanců ty tábory teď vede. Většina absolventů se shodne, že tohle místo je jedním ze základních stavebních kamenů našich životů.

Bohužel území kolem tábora je cenné nejen pro nás subjektivně, ale pro některé podniky a lidi i objektivně. Kolem Nesměně jsou v zemi vltavíny. A ne málo. Posledních pár let bojujeme s černou těžbou v okolí. Každou chvíli je nějaký kopáč vltavínů nastěhovaný v kuchyni nebo v sauně, vykrádají nám materiál uskladněný v pevnosti, nechávají po sobě bordel. Lesy v okolí Nesměně jsou plné děr, na některých místech je dokonce zákaz vstupu a varování, že se jedná o poddolované území. A nedaleko, u Chlumu, se vltavíny těží průmyslově, byť pod krycím názvem „pískovna“. A jakoby toho nebylo dost, firma MAWE plánuje rozšířit těžbu na další území směrem k Nesměni. Místní proti záměru silně bojují a pokud nám také není lhostejná snaha devastovat tento kus romantické krajiny, kde trávíme spoustu času, měli bychom je podpořit. Díky obyvatelům Nesměně a Ločenic máme pro tábor perfektní zázemí a nejednou nám pomohli (v Nesměni bereme vodu, v místní hospodě máme styčný bod se světem, několikrát nám pomohli při popovodních, bouřkách…). Je na čase jim to vrátit.

Rada TAKu, coby vlastník táborové louky, již poslala své stanovisko na Ministerstvo životního prostředí. Vy se můžete připojit k petici.


Za dvě táborové generace
Petr Řehák a Káča Režná

Napsat komentář