Turistický akademický klub byl založen roku 1963 v Praze

Články akceStalo se 2023

Vánoční zpívání u Apolináře 18.12.23


„Tak to máme za sebou!“ zaznělo ve vratech porodnice u Apolináře po 19té hodině. Znělo to úlevně a spokojeně, tedy že se zpívání po roce zase povedlo. 

Krátce po šesté nás v kapli uvítala současná vrchní sestra, paní Daniela Šimonová. Po ní se slova ujal Pavel Stulík, který připomněl zakladatelku této tradice, Líbu Kánskou. Ta nás v září bohužel opustila, její památku jsme uctili minutou ticha. 

Pak už spustily varhany a Béďa sólo zazpíval vánoční zpěv Adeste fideles. Po společném lehce rozpačitém spirituálovém Bim bam, které pořád pořádně neumíme, došlo na koledy podle zpěvníčků od Michnova Chtíc aby spal přes Nesem vám noviny až po závěrečnou „vánoční hymnu“ Narodil se Kristus Pán. Mezi koledami jsme zvonili na zvonečky, drobné kiksy se v lidově amatérském podání po vzoru kantora Jakuba Jana Ryby přehlížejí, takže pohoda. Kaple byla plná, i některé sestřičky se zastavily aspoň na chvilku, židle nestačily, sedělo se i v křeslech na chodbě a vzadu ještě koledníci stáli. Do košíčku pro onkologické oddělení porodnice se na dobrovolném vstupném vybralo 3.700,- Kč, které převzala vrchní sestra. Moc děkovala a já za pořádající Jedničku taky velice všem dárcům děkuju. Jste báječní.

Většina Jedničkářů se odebrala na svou prosincovou slezinu „za roh“ do Uterusu, jinak restaurace Na křižovatce. Tam koledy nahradilo klasické stezkové zpívání i s tanečky. Z TAKového společenství se přidružili Jolana a Můra, který statečně prováděl naše děvčata. V Uterusu nás mají rádi (muziku i tržbu), personál přívětivý stejně jako ceny, v centru Prahy nevídané. Přestože hlavní servírka padla s horečkou, obsluha byla na to, že se nás tam přihrnulo kolem padesáti najednou, blesková. Muzikanti ve složení 4 kytary, housle a basa hráli o106, stejně tak se zpívalo. Poprvé nám tam už napořád chyběl s housličkami Vláďa Švestka. Taky jsme na něj vzpomínali, chodil si na naše sleziny zahrát celkem často. Dej mu pánbůh nebe. 

Poslední nezmaři odcházeli ve 23.23, kdy už byly všecky židle na stolech nohama nahoru.

Dobře to dopadlo, vzhůru k Vánocům, užijte si je všichni pokud možno v klidu a pohodě. Už za pár dní! A do nového roku hlavně zdraví, abychom se další rok mohli setkávat na Stezkách i v hospodách.

Za Jedničku Olina Kettnerová